Κατά μισή μονάδα ανέβασε το επιτόκιο η ΕΚΤ – Το ιταλικό πρόβλημα (upd)

Βασικά Σημεία της Απόφασης της Συνεδρίασης της ΕΚΤ για τα επιτόκια
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

H Διοίκηση της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να αυξήσει κατά μισή μονάδα το βασικό επιτόκιο, δηλαδή 50 μ.β στην πρώτη αύξηση που κάνει μετά από 11 χρόνια. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τείνει σε διψήφιο επίπεδο και υπάρχει κίνδυνος να παγιωθεί εκεί, ενώ η αρχική πρόβλεψη της ΕΚΤ για το 2022 ήταν το 2%. Η πρόβλεψη έχει περάσει στη σφαίρα του απίθανου μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και το ερώτημα είναι αν με μικρές αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να ανακοπεί αυτή η πορεία.

Τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ είχε προαναγγείλει αύξηση 25 μ.β. (0,25%) στο βασικό επιτόκιο και επρόκειτο να ακολουθήσει μία μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο. Κατέληξε όμως σε 50 μ.β (0,50%) στέλνοντας σήμα ότι η επόμενη αύξηση του Σεπτεμβρίου θα είναι μεγαλύτερη εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο, δηλαδή 0,75% ενδεχομένως και 1%, αναλόγως των εξελίξεων.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν έχουν την ίδια άποψη σχετικά με την ταχύτητα που πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια. Ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι η τράπεζα είναι ήδη πολύ πίσω από τις εξελίξεις σε σύγκριση με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed, ενώ άλλοι τονίζουν ότι θα αυξηθεί ο κίνδυνος της ύφεσης.

Το πρόβλημα της Ιταλίας

Στην απόφαση μέτρησε η ιταλική κρίση καθώς η ΕΚΤ θα πρέπει να θωρακίσει περισσότερο τις υπερχρεωμένες χώρες, ιδίως την Ιταλία (που έχει λήξεις ομολόγων το προσεχές διάστημα) από την εκτίναξη του κόστους δανεισμού και επιπλέον προαναγγέλθηκε ένα νέο εργαλείο αγοράς ομολόγων (Transmission Protection Instrument, TPI).

Αν και δεν δόθηκαν οι λεπτομέρειες για την χρήση του εργαλείου, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την ισχυρή δέσμευση αυτής της πολιτικής, ούτως ώστε να αποφευχθούν νέες κερδοσκοπικές επιθέσεις στην δευτερογενή αγορά ομολόγων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η επίσπευση της εξόδου  της ΕΚΤ από τα αρνητικά επιτόκια επιτρέπει στο Διοικητικό Συμβούλιο τη μετάβαση σε μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. Η μελλοντική πορεία των επιτοκίων θα εξακολουθήσει να βασίζεται στα στοιχεία και θα βοηθήσει στην εκπλήρωση του στόχου για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα»

Στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου, η Λαγκάρντ έκανε μόνο μία γενική δέσμευση, με τους επενδυτές να την αμφισβητούν άμεσα, ωθώντας τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδό τους, εδώ και μία δεκαετία. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ, συνέπεσε με την κορύφωση της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία και την παραίτηση Ντράγκι, που αν και ήταν αναμενόμενη, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει νέο κερδοσκοπικό παιχνίδι με τα ιταλικά ομόλογα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι