Νέες οδηγίες για τις μάσκες από το υπουργείο Υγείας λόγω βρετανικής μετάλλαξης

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Επικαιροποιημένες συστάσεις αναφορικά με τη σωστή χρήση (και κυρίως εφαρμογή) της μάσκας αλλά και το είδος της, δίνει με σημερινή εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας. Δεν συνιστά απαραιτήτως “διπλή μάσκα”, αλλά αναφέρει ότι το διπλό φιλτράρισμα είναι καλό, επιμένοντας όμως περισσότερο στην “σφιχτή” εφαρμογή παρά στο είδος.  Μπορείτε να διαβάσετε την εγκύκλιο εδώ.

«Aναφορικά με το είδος της μάσκας, το ευρύ κοινό μπορεί να χρησιμοποιεί:
α) μη ιατρικές (υφασμάτινες) μάσκες ή απλές χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης, φροντίζοντας επισταμένως για τη σωστή εφαρμογή τους, ή β) διπλές μάσκες (υφασμάτινη μάσκα πάνω από χειρουργική μάσκα). Για όλους τους τύπους μασκών θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες για τη σωστή χρήση τους, όπως περιγράφονται στην παρούσα εγκύκλιο», αναφέρει το υπουργείο.

Γιατί μάσκα

«Οι μάσκες εμποδίζουν τα μολυσμένα άτομα να εκθέσουν άλλα άτομα στο SARS-CoV-2, εμποδίζοντας την εκπνοή σταγονιδίων που περιέχουν ιό στον αέρα. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 50% ή περισσότερο των μεταδόσεων προέρχονται από άτομα που δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα ή από άτομα που βρίσκονται στην προσυμπτωματική φάση της νόσου COVID-19. Οι μάσκες προστατεύουν τους μη μολυσμένους χρήστες. Σχηματίζουν φράγμα για μεγάλα αναπνευστικά σταγονίδια, που θα μπορούσαν να προσγειωθούν σε εκτεθειμένους βλεννογόνους του ματιού, της μύτης και του στόματος.

»Οι μάσκες μπορούν να φιλτράρουν μερικώς μικρά σταγονίδια και σωματίδια από τον εισπνεόμενο αέρα. Πολλαπλά στρώματα υφάσματος (ή άλλων υλικών) με υψηλότερο αριθμό ινών ανά συγκεκριμένη επιφάνεια υφάσματος (υλικού) βελτιώνουν τη διήθηση (φιλτράρισμα). Είναι πλέον γνωστό ότι η μεγαλύτερη μετάδοση γίνεται από ασυμπτωματικά ή προσυμπτωματικά άτομα και γι΄αυτό η μάσκα είναι η μόνη μη φαρμακευτική αποτελεσματική μέθοδος προστασίας».

Η εφαρμογή

«Κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματικότητα της μάσκας είναι η σωστή εφαρμογή της, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν κενά μεταξύ προσώπου και μάσκας, καθώς οι μάσκες παρέχουν τη μέγιστη προστασία όταν εφαρμόζονται σε στενή επαφή με το δέρμα. Η ελαχιστοποίηση των κενών μεταξύ προσώπου και μάσκας, επιτυγχάνεται με δυο μέσα:

»Με την επιλογή μάσκας, που διαθέτει σύρμα στο επάνω μέρος της μύτης, το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζει πολύ καλά γύρω από τη μύτη, ώστε να μην αφήνει περιθώριο για την είσοδο αέρα και σταγονιδίων αλλά και με το δέσιμο των λαστίχων της μάσκας μεταξύ τους (στο πίσω μέρος του κεφαλιού) ή το στριφογύρισμά τους μία φορά, στην περιοχή έκφυσής τους από τα πλάγια της μάσκας, ώστε να μην υπάρχουν κενά στα μάγουλα για την είσοδο αέρα και σταγονιδίων. Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατων μελετών του CDC, παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στα ποσοστά προστασίας της μάσκας όταν αυτή εφαρμόζεται σωστά και όταν δεν έχει καλή εφαρμογή. Υπάρχει,τέλος, και mask fitter,που “αγκαλιάζει” τη μάσκα και την πιέζει να εφαρμόζει σωστά στο πρόσωπο

»Στους άνδρες με γενειάδα συστήνεται να φορούν διπλή μάσκα, καθώς ο όγκος της γενειάδας δυσχεραίνει την καλή εφαρμογή της χειρουργικής μάσκας. Απεναντίας, η χρήση διπλής χειρουργικής μάσκας δεν συστήνεται, διότι μετά την εφαρμογή της, παραμένει το κενό στο πάνω μέρος της μύτης καθώς και στα πλαϊνά, απ’ όπου είναι δυνατή η είσοδος αέρα και σταγονιδίων.

Τύποι μάσκας

»Οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94-95%. Είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους. Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν. (Αυτό αναφέρεται γιατί αν κάποιος είναι ασυμπτωματικός φορέας, διαχέει με τη μάσκα αυτή ιικό φορτίο στο περιβάλλον του άθελά του λόγω της βαλβίδας).

»Το είδος της μάσκας που το ευρύ κοινό μπορεί να χρησιμοποιεί: α) μη ιατρικές (υφασμάτινες) μάσκες ή απλές χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης, φροντίζοντας επισταμένως για τη σωστή εφαρμογή τους, ή διπλές μάσκες (υφασμάτινη μάσκα πάνω από χειρουργική μάσκα).

Τρόπος χρήσης και πλυσίματος

«Για όλους τους τύπους μασκών θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες οδηγίες για τη σωστή χρήση τους: α) Πλένετε επιμελώς τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας και οπωσδήποτε πριν από την αφαίρεσή της. β) Εφαρμόστε τη μάσκα στο πρόσωπό σας καλύπτοντας τη μύτη και όλη τη περιοχή του στόματος μέχρι και κάτω από το πηγούνι.

»Όταν την αφαιρείτε, τραβάτε ταυτόχρονα τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά. Κατά την αφαίρεση βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Αν βραχεί η μάσκα πρέπει να πετιέται άμεσα. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.

»Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινη) πρέπει να πλένεται το συντομότερο δυνατόν στο πλυντήριο ή στο χέρι με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60°C και στη συνέχεια να σιδερώνεται. Το υπουργείο αναφέρει επίσης ότι η χρήση της μάσκας είναι συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τα υπόλοιπα.  Σημειώνει το να τηρούνται οι αποστάσεις, τον καλό αερισμό των κλειστών χώρων και την σωστή απολύμανση επιφανειών.

Δεν αναφέρεται στο φαινόμενο “αεροζόλ”, δηλαδή των ιών δηλαδή που “ίπτανται” στην ατμόσφαιρα ενός κλειστού χώρου όπως το άδειο ασανσέρ (στο οποίο είχε μπει πριν κάποιος άλλος) ή το σούπερ μάρκετ ή ένας χώρος νοσοκομείου, και όπου οι μάσκες είναι πολύ χρήσιμες ακόμα και όταν κάποιος δεν είναι κοντά μας, επειδή σε σημαντικό βαθμό (όχι όμως απόλυτα) προστατεύουν και από αυτό το αιωρούμενο ιικό φορτίο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι