Νεροποντή στην Αθήνα- Ανεμοστρόβιλοι, πλημμύρες και κλειστά σχολεία στο βορρά

Νεροποντή στην Αθήνα- Ανεμοστρόβιλοι, πλημμύρες και κλειστά σχολεία στο βορρά

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται η βόρεια Ελλάδα με προβλήματα να καταγράφονται σε πολλές περιοχές. Αναμένεται βελτίωση, όμως έρχεται από μεθαύριο “χιονιάς” ειδικά στην βόρειο Ελλάδα και στην κεντρική. Το χιόνι και η συνεπαγόμενη πτώση της θερμοκρασίας θα είναι μεγάλη μέχρι και το Σάββατο.

Σφοδρή βροχόπτωση έπληξε  τον Έβρο όπου χωράφια και δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει η κυκλοφορία στο δρόμο Φερών – Αλεξανδρούπολης στο ύψος του αεροδρομίου και στα δύο ρεύματα.

apalou

Η Καρδίτσα, που δεν έχει συνέλθει ακόμη από τις πληγές του “Ιανού” αντιμετωπίζει επίσης έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως και τα Τρίκαλα. Εν τω μεταξύ ανεβαίνει η στάθμη των ποταμών Άρδα και Έβρου, ύστερα από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που σημειώθηκαν κυρίως στη Βουλγαρία. Έως τώρα η στάθμη του ποταμού Άρδα αλλά και του Ερυθροπόταμου είναι κάτω από το όριο επιφυλακής, όμως οι ελληνικές αρχές είναι σε ετοιμότητα για την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων τις επόμενες μέρες.

Τα σχολεία

Ο δήμος Σουλίου αποφάσισε να κλείσουν τα σχολεία αύριο Τετάρτη, ενώ η Περιφέρεια συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τη διέλευση από γέφυρες των ποταμών  Άρδα, Έβρου και Ερυθροπόταμου. Με τη συνεργασία και της πυροσβεστικής διακομίσθηκαν δύο νεφροπαθείς κάτοικοι του Μεγάλου Δερείου, στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης καθώς λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, δεν ήταν εφικτή η μετακίνησή τους στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου με δικό τους μέσο.

Την ίδια ώρα, τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οικισμοί της ανατολικής Ροδόπης από την έντονη βροχόπτωση που πλήττει την περιοχή από χθες το βράδυ. Σύμφωνα με τη Φωνή της Ροδόπης, το χωριό Λύκειο του Δήμου Αρριανών πλημμύρισε, η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Μέστης – Σαπών έχει διακοπεί λόγω υπερχείλισης υδάτων, ενώ πλημμύρες παρατηρούνται σε Αμάραντα, Φιλύρα και άλλους οικισμούς. Στο χωριό Λοφάριο του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών εκκενώθηκαν σπίτια που πλημμύρισαν.

Σέρρες

Σφοδρή βροχόπτωση πλήττει για δεύτερο 24ωρο και τις Σέρρες προκαλώντας προβλήματα κυρίως στους δήμους Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας. Δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, ενώ τα σχολεία σήμερα ειναι κλειστά λόγω της κακοκαιρίας. Πλημμυρισμένες είναι επίσης μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, θερμοκήπια και γεωργικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των δήμων καλούν τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν τεθεί από χθες ο δήμος Εμμανουήλ Παππά, τμήματα του δήμου Βισαλτίας, αλλά και περιοχές του δήμου Νέας Ζίχνης.

Προβλήματα παρατηρούνται και στο επαρχιακό δίκτυο των Ιωαννίνων και της Άρτας λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που πλήττουν από χθες την Ήπειρο. Πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται στον παράδρομο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του Κατσικά, αλλά και σε καλλιεργήσιμα χωράφια στην περιοχή. Πλημμύρισε επίσης το κέντρο των Πραμάντων στα Τζουμέρκα, ενω ανεμοστρόβιλος έπληξε τα Θεοδώριανα στην ορεινή Άρτα, προκαλώντας ζημιές σε αρκετά σπίτια.

Πρόγνωση της ΕΜΥ

Για αύριο Τετάρτη προβλέπονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και από το απόγευμα στα βόρεια ημιορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια.

Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν και θερμοκρασία 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Θεσσαλονίκη προβλέπονται επίσης λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν με τοπικές βροχές από το απόγευμα και από το βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Θερμοκρασία: Από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Για την Πέμπτη

Προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, στο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες και στα ορεινά και τα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στη βόρεια Ελλάδα και βαθμιαία στην κεντρική χώρα θα ενταθούν, οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές, ενώ από νωρίς το βράδυ θα χιονίσει και στα πεδινά της Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 Μποφόρ και στα νότια πελάγη
τοπικά έως 8 Μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν πρόσκαιρα σε νοτίων
διευθύνσεων. Τη νύχτα στα δυτικά και τα βόρεια θα επικρατήσουν και
πάλι βόρειοι άνεμοι 6 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Για την Παρασκευή

Προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Στο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις
κατά περιόδους πυκνές στα ορεινά, στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά και τις πρωινές ώρες στα πεδινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τα φαινόμενα, στη δυτική Ελλάδα και τις δυτικές περιοχές της Μακεδονίας γρήγορα θα σταματήσουν, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές  θα εξασθενήσουν από το μεσημέρι .

Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση.Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες και θα είναι κατά τόπους ισχυρός στη Μακεδονία και στη Θράκη.

Για το Σάββατο

Προβλέπονται λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο
κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, στα ημιορεινά της ανατολικής Ελλάδας καθώς και σε πεδινές περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες και θα είναι κατά τόπους ισχυρός -στα κεντρικά και στα βόρεια.

Για την Κυριακή

Προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός στα βορειοδυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές όμως προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες,  με τοπικές βροχές ή χιονόνερο.
Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, στα ημιορεινά, στα βορειοανατολικά πεδινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της κεντρικής χώρας.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση στα ανατολικά. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Για την Δευτέρα

Προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά βαθμιαία θα αυξηθούν και θα
σημειωθούν τοπικές βροχές. Στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα αναμένονται σποραδικές καταιγίδες και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα επεκταθούν στα ανατολικά και τα νότια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι