Neues Deutschland: Το Βερολίνο είναι μικρόψυχο με την Αθήνα

Neues Deutschland: Το Βερολίνο είναι μικρόψυχο με την Αθήνα

Πολιτικά ηθελημένη σχολαστικότητα χαρακτηρίζει η αριστερή γερμανική εφημερίδα «Neues Deutschland» την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς να παραπέμψει στην Βουλή προς έγκριση την εκταμίευση της τελευταίας δόσης προς την Ελλάδα, με αφορμή το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά που πλήττονται από την μεταναστευτική – προσφυγική κρίση.

«Το να πρέπει να ασχοληθεί η γερμανική Βουλή για άλλη μια φορά με την καταβολή της τελευταίας δόσης του δανείου είναι εντελώς περιττό. Όλους τους άλλους δανειστές, εκτός από την Γερμανία, δεν φαίνεται να τους απασχολεί το γεγονός ότι η Αθήνα δεν θέλει να αυξήσει τον ΦΠΑ σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Γιατί άλλωστε; Δεν αλλάζει τίποτα στο ότι η χώρα πληροί κατά βάση τους όρους των πιστωτών», γράφει σε σχόλιό της η γερμανική εφημερίδα.

Προσθέτει επίσης ότι «το Βερολίνο είναι για λόγους αρχής μικρόψυχο με την Αθήνα», σημειώνοντας ότι ήδη από το 2010, όταν ξεκίνησαν τα μνημόνια «ο πιο αυστηρός επιτηρητής βρισκόταν στο Βερολίνο».

«Όποτε και να υπήρξε διαπραγμάτευση των όρων για τα δάνεια τα τελευταία χρόνια, ο πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε πρόσθετε έναν καινούριο. Παρά το γεγονός ότι τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας στραγγάλιζαν την ελληνική οικονομία και ο λαός βυθιζόταν στην ανεργία και τη φτώχεια. Το σημαντικό ήταν να επιβάλει το Βερολίνο τη θέλησή του», συνεχίζει στο σχόλιο της η ND.

Υπογραμμίζει τέλος ότι με το νέο αυτό μπλοκάρισμα, το οποίο ο Σολτς χαρακτήρισε τυπική διαδικασία «η γερμανική κυβέρνηση θέλει για μια ακόμα φορά να κάνει επίδειξη ισχύος στην Ελλάδα πριν ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι