Newsweek: Ο Πούτιν ετοιμάζεται για ενδεχόμενη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ – Αναδιοργάνωσε χθες τις στρατιωτικές περιφέρειες

Newsweek: Ο Πούτιν ετοιμάζεται για ενδεχόμενη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ – Αναδιοργάνωσε χθες τις στρατιωτικές περιφέρειες

Σύμφωνα με το Newsweek και το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), η Ρωσία ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ. Το έντυπο στηρίζεται στο ότι ο Πούτιν αναδιοργάνωσε χθες τις στρατιωτικές περιφέρειες της χώρας του, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως ο «ο πόλεμος με το ΝΑΤΟ θα είναι αναπόφευκτος αν σταλούν στρατιωτικές δυνάμεις μελών του στην Ουκρανία».

Το έντυπο αναφέρει πως τη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος, υπέγραψε διατάγματα που αναδιοργανώνουν τη στρατιωτική και διοικητική δομή της Ρωσίας. Αυτό, σύμφωνα με το έντυπο, αν συνεκτιμηθεί με την δήλωση Πεσκόφ για όσα “σκέφτονται οι Δυτικοί” και το “αναπόφευκτο” του πολέμου, σημαίνει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ετοιμάζεται για τυχόν πλήρη ρήξη με τη Δύση.

Η στρατιωτική αναδιοργάνωση συνδέεται με τις πληροφορίες ότι κάποια κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν να στείλουν σε διμερή βάση στρατό στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν αντιδράσει αρνητικά στην χθεσινή δήλωση του Μακρόν ότι «δεν πρέπει να αποκλείουμε το ενδεχόμενο να στείλουμε στρατό στην Ουκρανία» και αρνητικά αντέδρασε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Εντούτοις το θέμα συζητήθηκε σε σύνοδο της ΕΕ και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σχετικά ότι «και μόνο που συζητείται κάτι τέτοιο, είναι ζήτημα».

Ρωτήθηκε αν η στρατιωτική παρουσία μελών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ενδεχομένως θα σήμαινε άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ. Ο Πεσκόφ απάντησε: «Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσουμε όχι για το αν είναι ενδεχόμενη, αλλά για το αν αυτή η σύγκρουση είναι πλέον αναπόφευκτη».

Το ένα διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν επαναφέρει επίσημα τη Στρατιωτική Περιφέρεια του Λένινγκραντ και τη Στρατιωτική Περιφέρεια της Μόσχας, με τη Στρατιωτική Περιφέρεια του Λένινγκραντ να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που προηγουμένως υπάγονταν στον Βόρειο Στόλο της Ρωσίας. Παράλληλα η Στρατιωτική Περιφέρεια της Μόσχας αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που προηγουμένως υπάγονταν στη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια, σύμφωνα με το Newsweek.

Με το διάταγμα η Ρωσία βάζει στην ίδια περιφέρεια και ενσωματώνει με την Κριμαία τις τέσσερις περιοχές που κατέλαβε το 2022 και που ναι μεν δεν τις ελέγχει πλήρως, αλλά τις έχει προσαρτήσει (Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ).

Το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου εκτιμά ότι «η ανασύσταση της Στρατιωτικής Περιφέρειας της Μόσχας και της Στρατιωτικής Περιφέρειας του Λένινγκραντ υποστηρίζει την εδραίωση της Ρωσίας στην Ουκρανία βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα ή και μεσοπρόθεσμα υποστηρίζει την προετοιμασία για έναν πιθανό μελλοντικό συμβατικό πόλεμο ευρείας κλίμακας εναντίον του ΝΑΤΟ». Η Στρατιωτική Περιφέρεια του Λένινγκραντ σταθμεύει κοντά στη Φινλανδία και είναι βασικό τμήμα των ενόπλων δυνάμεων της δυτικής Ρωσικής Ομοσπονδίας για την άμυνα της χώρας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, διαχώρισε τη θέση του από την τοποθέτηση του Μακρόν και δήλωσε στο Associated Press ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για την αποστολή στρατευμάτων μάχης του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι