Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έλαβε θεραπεία με αντισώματα πλάσματος που έχουν πάρει άλλοι 70

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έλαβε θεραπεία με αντισώματα πλάσματος που έχουν πάρει άλλοι 70

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ αρχικά είχε ειπωθεί ότι πήρε τα τεχνητά αντισώματα της αμερικανικής Regeneron,  κάτιπου διαψεύσθηκε, φέρεται τώρα να έχει πάρει αντισώματα, αλλά φυσικά. Συγκεκριμένα, του δόθηκε πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει, και που περιέχει έτοιμα, φυσικά αντισώματα.

Ο Μακαριώτατος συγκαταλέγεται μεταξύ των 70 ασθενών στη χώρα μας που έχουν λάβει αυτή τη μορφή ανοσοθεραπείας. Στόχος είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το πλάσμα αίματος του αναρρώσαντος ασθενούς (πλούσιο σε αντισώματα για την καταπολέμηση του ιού) θεωρήθηκε από την αρχή της πανδημίας ως κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση και του κορονοϊού όπως παλιότερα για άλλες επιδημίες.

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας αυτής ερευνάται και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα σε μια πολυκεντρική μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 28 Απριλίου και σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, χορηγείται σε 6 νοσοκομεία, αλλά η ποσότητα του πλάσματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι μικρή.  Πρέπει ο ασθενής που ανέρρωσε να έχει πολλά και ισχυρά αντισώματα και από κάθε έναν μπορεί να βγει “φάρμακο” για μόνον έναν.  Η χορήγηση της ανοσοθεραπείας αποδίδει, ωστόσο, (όπως και τα τεχνητά αντισώματα της Regeneron) μόνον στα αρχικά στάδια της νόσου, όπως δηλαδή στην περίπτωση του Αρχιεπισκόπου., προτού εκδηλωθούν βαριά συμπτώματα.

Το πλάσμα χορηγείται στο πλαίσιο κλινικής έρευνας πειραματικά σε έξη νοσοκομεία: Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β. Παππά, Α. Αντωνιάδου, Α. Αρμαγανίδης, Α. Μπάμιας, Σ. Παπαγεωργίου, Α. Τσαντές, Σ. Τσιόδρας) Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Ευαγγελισμός» (Σ. Ζακυνθινός, Α. Κοτανίδου, Μ. Παγώνη, Σ. Σαριδάκης) Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Χ. Γώγος) Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» (Ν. Κουλούρης, Α. Κουτσούκου, Α. Πεφάνης) Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα», Αιμοδοσία – Νοσοκομείο «Αρεταίειον» (Θ. Δημόπουλος, Ε. Τέρπος, Χ. Ματσούκα, Μ. Πολίτου) Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Αγιος Σάββας» (Ε. Γρουζή)

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι