Ο Χουλασι Ακάρ επισκέφθηκε τη μονάδα καταδρομέων στην Ίμβρο

33χρονος νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι

Ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μαζί με όλο το επιτελείο του, μεταξύ του οποίου και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, επισκέφτηκαν τη μονάδα καταδρομέων στο νησί της Ίμβρου.

Επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη υπουργού Άμυνας της Τουρκίας στο νησί. Η Ίμβρος, στην είσοδο του Ελλησπόντου, έχει πληθυσμό 8.644 κατοίκων εκ των οποίων Έλληνες πλέον είναι μόνον οι 400-700. Το 1920 και οι 8.000 κάτοικοι του νησιού ήταν Έλληνες, όμως επειδή η Ίμβρος και η Τένεδος είχαν στρατηγική θέση για τον Ελλήσποντο, η Τουρκία δεν τις παρέδωσε όπως τις άλλες  νήσους του Αιγαίου. Με τη Συνθήκη των Σεβρών η Ίμβρος και η Τένεδος έγιναν για λίγο ελληνικές, όμως δύο χρόνια μετά η Μικρασιατική Καταστροφή ειχε σαν συνέπεια τα δύο νησιά να ξαναγίνουν τουρκικά. Όρος ήταν οι ελληνικοί πληθυσμοί και η αυτονομία τους να μην διαταραχθούν, κάτι που δεν τηρήθηκε ποτέ, αφού το 1927 απαγορεύθηκε ακόμα και η διδασκαλία τη ελληνικής γλώσσας στα σχολεία.

Παράλληλα άρχισε ο εποικισμός, με Τούρκους που έφερναν από την ενδοχώρα με διάφορα κίνητρα. Πολλές ελληνικές ιδιοκτησίες απαλλοτριώθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές «για λόγους κρατικής ασφαλείας σε παραμεθόριο περιοχή» και οι εκτάσεις αυτές δόθηκαν σε Τούρκους. Παράλληλα έχτισαν εκεί μια ανοιχτή φυλακή με βαρυποινίτες και οι Ίμβριοι πλέον ένιωθαν απειλή για τη ζωή τους. Το 2013 οι Τούρκοι δέχτηκαν να ανοίξει ελληνικό δημοτικό σχολείο, γιατί πλέον ο ελληνικός πληθυσμός είχε υποκύψει στο μαρασμό.Το σχολείο είχε μόνον 4  μαθητές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι