Ο Λουκασένκο υποστηρίζει ότι ο Πούτιν θα κάνει σημαντική πρόταση για το Ουκρανικό
26/09/2025
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είπε σήμερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι ο Ρώσος ηγέτης πρόκειται να ανακοινώσει μια «πολύ καλή πρόταση» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, την οποία στηρίζουν ευρέως οι ΗΠΑ.
Ο Λουκασένκο είχε πεντάωρη συνομιλία με τον Πούτιν νωρίτερα στη Μόσχα. Δεν αποκάλυψε τι περιλαμβάνει αυτή η πρόταση, την οποία όμως ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να παρουσίασε στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο κορυφής της Αλάσκα, τον περασμένο μήνα. «Ο πρόεδρος Πούτιν και εγώ τη συζητήσαμε, αλλά δεν θα μιλήσω για αυτήν. Θα μιλήσει ο ίδιος ο πρόεδρος. Είναι μια καλή πρόταση για την Ουκρανία, πρόταση που άκουσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Αλάσκα, μεταξύ άλλων, και τις πήρε όλες στην Ουάσινγκτον για να συζητηθούν. Μια πολύ καλή πρόταση», επανέλαβε μιλώντας στον Ρώσο δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν.
«Αν οι Ουκρανοί δεν δεχτούν αυτές τις προτάσεις, (η κατάσταση) θα είναι όπως ήταν στις αρχές της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Θα είναι ακόμη χειρότερη: θα χάσουν την Ουκρανία», προειδοποίησε. «Για να μην χάσει όλη την Ουκρανία ο Ζελένσκι δεν θα πρέπει μόνο να διαπραγματευτεί, αλλά και να συμφωνήσει με τους ευνοϊκούς όρους – όρους που έχουν εγκριθεί από τους Αμερικανούς», ισχυρίσθηκε ο Λουκασένκο. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ο ίδιος, ο Πούτιν και ο Ζελένσκι, ως ηγέτες τριών σλαβικών κρατών, θα πρέπει να συζητήσουν και να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ