Ο Μακρόν είπε στον Νετανιάχουν ότι “θα κάνει τα πάντα για να μην κλιμακωθεί ο πόλεμος”

Ο Μακρόν είπε στον Νετανιάχουν ότι “θα κάνει τα πάντα για να μην κλιμακωθεί ο πόλεμος”

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε τηλεφωνικά σήμερα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι  “είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να αποτραπεί μια νέα κλιμάκωση στην περιοχή”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας ο Μακρόν είπε ότι θα στείλει “μηνύματα προς όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση, καθώς η Γαλλία προσπαθεί να αποτραπεί μια ευρύτερη κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και επανέλαβε την ανάγκη να επιτευχθεί πολιτική λύση στο θέμα της Μπλε Γραμμής, με βάση το ψήφισμα 1701”.

Σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα, μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006, η Χεζμπολάχ πρέπει να αποσυρθεί πέρα από τον ποταμό Λιτάνι (ποταμός Λεόντιος για την αρχαία Ελλάδα). Αυτός ο ποταμός κυλάει περίπου 29 χλμ. βορείως των συνόρων Ισραήλ Λιβάνου. Εκείνο το ψήφισμα όριζε τρόπον τινά σύνορα, παρότι δεν υπάρχουν επισήμως αποδεκτά σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Καθόριζε ότι σε αυτά τα 30 χιλιόμετρα που ανήκουν στον Λίβανο, θα μπορούν να μετακινούνται μόνον οι δυνάμεις του ΟΗΕ και ο κρατικός στρατός του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένη να αποσυρθεί βορείως του ποταμού, αν όμως το Ισραήλ σταματήσει τις δικές του παραβιάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντουλά Μπουχαμπίμπ μετέφερε αυτή την δήλωση της Χεζμπολάχ, όταν του ζήτησαν να πιέσει την οργάνωση να σταματήσει τις επιθέσεις, οι οποίες έχουν ενταθεί λόγω των χιλιάδων νεκρών αμάχων στη Γάζα. Ο Μπουχαμπίμπ είπε επίσης ὀτι το Ισραήλ πρέπει «να σκεφτεί προσεκτικά» πριν χτυπήσει τον Λίβανο και ότι μια κλιμάκωση θα επηρεάσει το Ισραήλ και ολόκληρη την περιοχή.

Εν τω μεταξύ ο ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ  δήλωσε στο Al Jazeera ότι συνομίλησε για το θέμα με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Amos Hochstein και του είπε ότι το καθήκον του (του Hochstein) «δεν είναι να αναμεταδίδει ισραηλινές απειλές, αλλά να επιδιώκει τη μεσολάβηση». Αυτή η δήλωση του Τζουμπλάτ αποδίδεται στο γεγονός ότι προηγουμένως «διπλωματικές πηγές στη Βηρυτό και την Ουάσιγκτον έφεραν ως αναπόφευκτη την ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο».

Η κατάσταση είναι τεταμένη επειδή ρουκέτα άγνωστης προέλευσης έπληξε γήπεδο στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν και σκοτώθηκαν 12 ανήλικοι. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η ρουκέτα ήταν της Χεζμπολάχ, ενώ η Χεζμπολάχ επιμένει ότι ήταν θραύσματα από πύραυλο του Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Al Jazeera

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι