Ο πρ. πρόεδρος Κάρτερ στηλίτευσε τις φυλετικές ανισότητες των ΗΠΑ

Ο πρ. πρόεδρος Κάρτερ στηλίτευσε τις φυλετικές ανισότητες των ΗΠΑ

Ο πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ δήλωσε την Τετάρτη «θλιμένος από τις τραγικές φυλετικές αδικίες και την επακόλουθη αντίδραση στο έθνος μας τις τελευταίες εβδομάδες».

Ο Κάρτερ δεν ανέφερε το όνομα του Φλόιντ, αλλά επικεντρώθηκε στις “οικογένειες των θυμάτων και σε όλους που αισθάνονται απελπισμένοι μπροστά στις διεισδυτικές φυλετικές διακρίσεις και την εντελώς σκληρότητα”.

Η πλήρης δήλωση του Κάρτερ:

«Η Ρόζαλιν και εγώ πονάμε από τις τραγικές φυλετικές αδικίες και την επακόλουθη αντίδραση σε ολόκληρο το έθνος μας τις τελευταίες εβδομάδες. Οι καρδιές μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και όλους όσους αισθάνονται απελπισμένοι ενόψει της διάχυτης φυλετικής διάκρισης και της απόλυτης σκληρότητας. Όλοι πρέπει να στρέψουμε την προβολή στην ανηθικότητα των φυλετικών διακρίσεων, αλλά η βία, είτε αυθόρμητη είτε συνειδητά υποκινείται, δεν είναι λύση.

Ως λευκός άντρας του Νότου, γνωρίζω πάρα πολύ καλά τον αντίκτυπο του διαχωρισμού και της αδικίας στους Αφροαμερικανούς. Ως πολιτικός, ένιωσα την ευθύνη να προσφέρω ισότητα στο κράτος μου και στη χώρα μας. Στην εναρκτήρια ομιλία μου το 1974 ως κυβερνήτης της Γεωργίας , Είπα: «Ο χρόνος για τις φυλετικές διακρίσεις έχει τελειώσει.» Με μεγάλη θλίψη και απογοήτευση, επαναλαμβάνω αυτά τα λόγια σήμερα, σχεδόν πέντε δεκαετίες αργότερα. Οι απάνθρωποι άνθρωποι μας απαξιώνουν όλους. Η ανθρωπότητα είναι όμορφη και σχεδόν απείρως διαφορετική. Οι δεσμοί της κοινής μας ανθρωπότητας πρέπει να ξεπεράσουν τη διχασμό των φόβων και των προκαταλήψεών μας.

Από την έξοδο μου από τον Λευκό Οίκο το 1981, η Ρόζαλιν και εγώ προσπαθήσαμε να προωθήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Σε αυτήν την αναζήτηση, έχουμε δει ότι η σιωπή μπορεί να είναι τόσο θανατηφόρα όσο η βία. Οι άνθρωποι της εξουσίας, των προνομίων και της ηθικής συνείδησης πρέπει να ξεσηκωθούν και να πουν «φτάνει πια» σε ένα σύστημα αστυνόμευσης και δικαιοσύνης που εισάγει φυλετικές διακρίσεις, ανήθικες οικονομικές ανισότητες μεταξύ λευκών και μαύρων και κυβερνητικές ενέργειες που υπονομεύουν την ενοποιημένη δημοκρατία μας. Είμαστε υπεύθυνοι για τη δημιουργία ενός κόσμου ειρήνης και ισότητας για τον εαυτό μας και τις μελλοντικές γενιές .

«Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση τόσο καλή όσο ο λαός της, και είμαστε καλύτεροι από αυτό».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι