Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι “η διπλωματία είναι ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσει ο πόλεμος”

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι “η διπλωματία είναι ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσει ο πόλεμος”

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στους συμμετέχοντες στον Διάλογο της Σάνγκρι-Λα (φόρουμ για την άμυνα στη Σιγκαπούρη) ότι η διπλωματία είναι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί «ο σκληρός πόλεμος», όμως αναφερόταν αποκλειστικά στην ελβετική διάσκεψη.

Μιλώντας σε πάνελ αυτής της εκδήλωσης που διοργανώνεται κάθε χρόνο, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι 106 χώρες και οργανώσεις έχουν δηλώσει συμμετοχή στην ειρηνευτική διάσκεψη, την οποία θα φιλοξενήσει η Ελβετία στα μέσα Ιουνίου. Κατηγόρησε όμως ότι η Κίνα και η Ρωσία εκβιάζουν χώρες με αύξηση τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια αν συμμετάσχουν.στη διάσκεψη. Η Κίνα δεν θα συμμετάσχει και έχει αντιπροτείνει  διάσκεψη στο Πεκίνο με την Ρωσία και την Ουκρανία. Η Ρωσία αποδέχθηκε, αλλά ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «δεν είναι δουλειά της Κίνας να συγκαλέσει διάσκεψη» και ότι «τα θύματα της επίθεσης είναι εκείνα που ορίζουν τέτοια ζητήματα».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι κάποιοι παγκόσμιοι ηγέτες δεν έχουν εκφράσει ακόμη τη υποστήριξή τους στη διάσκεψη. Η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί και θεωρεί ότι διάσκεψη χωρίς αυτήν, δεν νοείται, παρά επέχει θέση τελεσιγράφου. Σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες, η ρωσική ηγεσία έχει δηλώσει ότι πρέπει να ξεκινούν με δεδομένη τη σημερινή γραμμή συνόρων όπως έχει διαμορφωθεί στο πεδίο της μάχης.

Ο Ζελένσκι παράλληλα ευχαρίστησε χώρες – περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ολλανδίας—για τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία, κυρίως για την παροχή συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε σε επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας με σχεδόν 100 πυραύλους – κάτι που όπως εξήγησε έχει συμβεί εκατοντάδες φορές—και επεσήμανε ότι «καμία χώρα δεν θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει αυτό μόνη της».

Στο περιθώριο του φόρουμ και πριν από την ομιλία του ο Ζελένσκι και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας συνομίλησαν για περισσότερο από μία ώρα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν. Ο Όστιν ενημέρωσε τον Ζελένσκι για τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και «επαναβεβαίωσε την ισχυρή αμερικανική δέσμευση να διατηρήσει ισχυρή τη στήριξη» του Κιέβου, εξήγησε Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στην πλατφόρμα Telegram ο Ζελένσκι σχολίασε ότι με τον Αμερικανό υπουργό «συζητήσαμε τα βασικά: τις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας, την ενίσχυση του ουκρανικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, τον συνασπισμό για τα F-16 και την προετοιμασία μιας διμερούς συμφωνίας ασφαλείας».

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε αφού ο Ζελένσκι χαιρέτισε την Παρασκευή «το βήμα προ τα εμπρός» που έκαναν οι ΗΠΑ, μετά το πράσινο φως που έδωσαν «για την υπό όρους χρήση αμερικανικών όπλων για να πληγούν στόχοι στο ρωσικό έδαφος».

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες του φόρουμ ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Ντονγκ Τζουν δήλωσε ότι η χώρα του «είναι προσεκτική και δεν στηρίζει ούτε την Ουκρανία ούτε τη Ρωσία».

«Στο θέμα της ουκρανικής κρίσης, η Κίνα προωθεί τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών κρατώντας μια υπεύθυνη στάση. Δεν έχουμε προσφέρει ποτέ όπλα σε καμία από τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση. Έχουμε θεσπίσει αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές ειδών διπλής χρήσης και δεν έχουμε κάνει ποτέ τίποτα για να τροφοδοτήσουμε τη σύγκρουση. Στεκόμαστε σταθερά στην πλευρά της ειρήνης και του διαλόγου», τόνισε ο Ντονγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Politico

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι