ΣΧΟΛΙΟ

Η επίθεση στη Le Monde για το κυνήγι μαγισσών και ο Άρειος Πάγος

Ο τηλε-Βελόπουλος κατά της Monde για το κυνήγι μαγισσών και ο Άρειος Πάγος, Μπάμπης Αγρολάμπος

Δεν ξέρω γιατί το κάνω αυτό, που είχα πείσει εδώ και πολλές ημέρες τον εαυτό μου (από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου) ότι δεν θα κάνω. Δεν θα ανακατευτώ στο ξυλίκι για τις φωτιές, δεν θα θυμηθώ την εκατόμβη στο Μάτι, την τραγωδία στην Ηλεία, άλλες παλαιότερες, ούτε θα κάθομαι να διαβάζω τελεσίγραφα του υπουργού Κικίλια και κάθε άλλου προς εμπρηστές, πυρομανείς, σκοτεινούς εγκέφαλους κλπ εδώ και αλλού, τις επικρίσεις των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης κοκ.

Θα έπρεπε να είχα αρκεστεί στην κατάθεση ψυχής του μελισσοκόμου Γιώργου που είχε τα μελίσσια του στην Κίρκη της Αλεξανδρούπολης και τα έχασε όλα, περίπου 220 κυψέλες, αντί να παρακολουθώ αυτό το κυνήγι μαγισσών. Αλλά, είναι πλέον παράδοση στην Ελλάδα και στις χειρότερες στιγμές της χώρας, να βγαίνει ένας Βελόπουλος μετά τον Κικίλια –καλή τους ώρα– και να δίνει στον κόσμο φαρμάκι όχι για την φαλάκρα που ο ίδιος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, αλλά για την λαίλαπα.

Να τα ρίχνει και από πάνω σε μία εφημερίδα σύμβολο ολόκληρης εποχής, την Le Monde, γιατί έγραψε ότι στον Έβρο, όπου έχουν καεί 730.000 στρέμματα καταδιώκουν για τους εμπρησμούς μετανάστες που πέρασαν παράνομα στη χώρα σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Και λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης στη Monde (το ρεπορτάζ υπογράφει η συνάδελφος Μαρίνα Ράφενμπεργκ), ότι βάζει πρώτα την Ελλάδα και τους Έλληνες. Δεν λέει δηλαδή τίποτε, όλοι στην Ελλάδα βάζουν πρώτα την Ελλάδα και τους Έλληνες, απλώς πάει να φανεί καμπόσος, απέναντι σε μία εφημερίδα της προκοπής.

Αυτή ήταν η αδιάφορη πληροφορία της ημέρας, η οποία ήρθε εξ αφορμής ενός ενδιαφέροντος και δύσκολου θέματος που θίγει η Monde. Μήπως στις φωτιές της Αλεξανδρούπολης κυνηγάμε μάγισσες; Ο 45χρονος επιχειρηματίας της πόλης, που έπιασε 13 μετανάστες από τη Συρία και το Πακιστάν, οι οποίοι είχαν μπει παράνομα στην Ελλάδα και τους έκλεισε στο τρέιλερ του τζιπ του ωσάν να ήταν σε κυνήγι, είπε στην αξιότιμη εισαγγελέα ότι οι ύποπτοι θα έβαζαν φωτιές. Και η εισαγγελέας της Αλεξανδρούπολης τους άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ότι είχαν όπλα και εκρηκτικά και σχεδίαζαν εμπρησμούς.

Τι είχαν δηλαδή; ΤΝΤ, άλλο παρόμοιο εκρηκτικό, ή έναν αναπτήρα 13 άτομα και δύο πακέτα τσιγάρα; Και που βρέθηκαν αυτά; Πάνω τους από τον Αλβανό διώκτη και τους δύο Έλληνες φίλους του; Αναγνωρίζει η εισαγγελέας τέτοιο δικαίωμα σε πολίτες, έρευνας δηλαδή πάνω σε άλλους ανθρώπους (σήμερα παράνομους αλλά γιατί όχι και νόμιμους) και σε ποιο νόμο το βρήκε αυτό;

Περαιτέρω, για να μην χάσουμε κάθε επαφή με τη λογική, ο κυνηγός –που κατά τα άλλα δηλώνει ότι δεν είναι ρατσιστής, γιατί προδήλως ο νόμος περί ρατσιστικής βίας αυξάνει τις ποινές– τους είδε να οπλοφορούν. Και μόνος αυτός τους ακινητοποίησε 13 ανθρώπους, που οπλοφορούσαν και μετά φώναξε τους άλλους δύο και τους πήρε και ένα video για τα social media, έτσι να βρίσκεται στον προσωπικό του λογαριασμό.

Εμπρηστές αυτοκτονίας

Για την ώρα δεν έχει τόση σημασία εάν τους κυνήγησε και τους έχωσε με τη βία ή την απειλή βίας στο τρέιλερ των σκύλων του. Ίσως να μην έχει σημασία ακόμα και αν τους μετέφερε γιατί μπορεί να είναι επιχειρηματίας-λαθροδιακινητής (όπως διαδίδουν κάποιοι καχύποπτοι) και για να τη γλυτώσει σκαρφίστηκε αυτή την ιστορία, ότι έσωσε την πόλη από καμιά δεκαριά νέα πύρινα μέτωπα.

Το θέμα τώρα είναι πως και από που ορμώμενη η εισαγγελική αρχή βρήκε για τους 13 ενδείξεις και τους απήγγειλε τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, πέραν της κατηγορίας για παράνομη είσοδο; Αλήθεια οι αστυνομικοί που κατά δήλωση του δράστη πήγαν πίσω από το super market όπου τους ακινητοποίησε, βρήκαν όπλα και εκρηκτικά; Και έχουν συντάξει σχετική έκθεση; Πότε; Άλλοι δεν υπήρχαν που να είδαν την σκηνή γύρω από το σούπερ μάρκετ; Και ποιο είναι αυτό το σούπερ μάρκετ της Αλεξανδρούπολης στη μέση του πουθενά με πρόσβαση από χωματόδρομο;

Η Αλεξανδρούπολη πέρασε πολλά με τις φωτιές, δεν της πρέπει να περάσει και από φωτιές μισαλλοδοξίας. Δεν θα απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων ένα ομαδικό κυνήγι μεταναστών. Και άντε οι 13 που παραπέμπονται εξύφαιναν σχέδια εμπρησμών. Οι άλλοι μετανάστες που βρέθηκαν απανθρακωμένοι (ανάμεσα τους και παιδιά) εμπρηστές αυτοκτονίας ήταν; Ας μην βιαστούν, λοιπόν, οι παντογνώστες να ρίξουν χολή μέσα από τα social media, αν έχουν στοιχεία και γνώμη ας εκφραστούν δημοσίως, όχι με πομπώδη ψευδώνυμα. Αν δεν μπορούν να το κάνουν ας αρκεστούν στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων τους. Διάλογος με ύβρεις ή απειλές δεν γίνεται.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη ,που έκανε και την παραγγελία για τη διερεύνηση της υπόθεσης σε όλο της το εύρος (και το βάθος), οφείλει να δει το θέμα και εφόσον υπάρχουν πράξεις υπέρβασης ή παραλείψεις να αναθέσει την δικαστική έρευνα αλλού, έως ότου προκύψουν στοιχεία ότι οι 13 θα έκαιγαν την κατακαμένη Αλεξανδρούπολη. Και να μείνει το θέμα με τον επιχειρηματία και τους συνεργούς του, αυτοτελές. Αυτοτελές είναι, ό,τι και αν είχαν οι 13, που εξάλλου οι κυνηγοί τους δεν γνώριζαν τι είχαν πριν τους αρπάξουν και τους χώσουν στο τρέιλερ. Τα υπόλοιπα είναι για τον Βελόπουλο και ας μαλλιάσει η γλώσσα του.

Παρεμπιπτόντως από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική  σήμερα, όλοι  όσοι έχουν συλληφθεί και παραπεμφθεί μέχρι τώρα Έλληνες είναι. Ως προς την απόφαση, δε, να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι τρεις, ενώ για τους 13 μπορεί και να μην υπάρχει τέτοια δυνατότητα (έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα), καλό θα ήταν να περιμένουμε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι