Οι ΗΠΑ δηλώνουν για τη Γάζα: “Ποτέ δεν δώσαμε πράσινο φως για επιθέσεις σε νοσοκομεία”

Οι ΗΠΑ δηλώνουν για τη Γάζα: “Ποτέ δεν δώσαμε πράσινο φως για επιθέσεις σε νοσοκομεία”

Οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι διαφωνούν με την εισβολή Ισραηλινών στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Ισραήλ λέει ότι εκεί κρύβονται στρατιώτες και ο ΠΟΥ τονίζει ότι τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης ακόμα κι αν χρησιμοποιούνται από κάποιους

«Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν το πράσινο φως στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα, ούτε το κάνουν για οιαδήποτε στρατιωτική απόφαση του Ισραήλ», δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου. «Υπήρξαμε πάντα απολύτως ξεκάθαροι με τους Ισραηλινούς εταίρους μας σχετικά με τη σημασία να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων. Υπήρξαμε επίσης πολύ σαφείς προς αυτούς, ότι πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάμε για νοσοκομεία», πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, «Ισραηλινοί στρατιώτες και άρματα αποσύρθηκαν απόψε από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας και αναδιατάχθηκαν γύρω από το μεγάλο νοσοκομειακό συγκρότημα, όπου το Ισραήλ υποστηρίζει ότι στεγάζεται μια βάση της Χαμάς», ανέφερε ένας δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το πρωί σήμερα, ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε μια “στοχευμένη επιχείρηση” στο νοσηλευτικό ίδρυμα όπου, εκτός από τους ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι.Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι εκεί έχουν βρει καταφύγιο και μαχητές της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. Ο πολεμικός ανταποκριτής που μίλησε για το θέμα, είπε ότι οι στρατιώτες ανέκριναν δεκάδες πολίτες, τους οποίους στη συνέχεια άφησαν ελεύθερους. Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδωσε συνέντευξη Τύπου, όπου χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εντός του νοσοκομείου Αλ Σίφα της Γάζας», τονίζοντας ότι «τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης». Ο νομικός σύμβουλος του ΠΟΥ Στιβ Σόλομον είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει, με βάση το διεθνές δίκαιο, να προστατεύονται πάντα.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι σε σήραγγες κάτω από το νοσηλευτικό ίδρυμα στεγάζεται ένα αρχηγείο της Χαμάς, κάτι που η οργάνωση διαψεύδει. Ομως ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι «οι ασθενείς και το προσωπικό πρέπει να προστατεύονται, ακόμη και εάν τα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς». Ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, είπε ότι «με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που διαθέτουμε, 34 από τα 39 πρόωρα βρέφη που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο είναι ακόμη ζωντανά, ενώ 82 πτώματα ενταφιάστηκαν σε μαζικό τάφο στον χώρο του ιδρύματος. Άλλες 80 σοροί, παραμένουν άταφες».

Οι Παλαιστίνιοι έχουν αναρτήσει ενημερώσεις ότι δεν μπορούν να συλλέξουν τους νεκρούς για ταφή, διότι δέχονται πυρά, ενώ οι Ισραηλινοί διαψεύδουν. Οι Παλαιστίνιοι και ο ΠΟΥ αναφέρουν ότι στο νοσοκομείο δεν υπάρχει οξυγόνο, ρεύμα ή νερό, παρότι φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 633 ασθενείς, περισσότερους από 500 εργαζομένους και 4.000 εκτοπισμένους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι