Οι Ισπανοί θεωρούν υπόλογες τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για ό,τι μέλλει συμβεί μετά τα πλήγματα στην Υεμένη

Οι Ισπανοί θεωρούν υπόλογες τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για ό,τι μέλλει συμβεί μετά τα πλήγματα στην Υεμένη

Η Ισπανία δεν θα επέμβει στρατιωτικά στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και οποιαδήποτε χώρα το κάνει θα χρειαστεί να απαντήσει για τις ενέργειές της, δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαργαρίτα Ρόμπλες. Οι ΗΠΑ από πλευράς τους διατείνονται ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για κλιμάκωση»

Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσαν στην Υεμένη στη διάρκεια της νύχτας οι ΗΠΑ και η Βρετανία, με στόχο να αποδυναμώσουν τους αντάρτες Χουθι οι οποίοι επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά λόγω του πολέμου στην Γάζα.

Οι Χούθι έχουν ως ορμητήριό τους την Υεμένη, πλην όμως τα περισσότερα κράτη διαφωνούσαν εξαρχής στην απόφαση των Αμερικανών και εν συνεχεία, των Βρετανών, για επέμβαση στην επικράτεια της Υεμένης, καθώς πέραν της επέμβασης καθ΄ αυτής, τίθεται και ζήτημα αντιποίνων αλλά και γενίκευσης της σύγκρουσης στην περιοχή.

«Κάθε χώρα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις της. Η Ισπανία θα είναι πάντοτε δεσμευμένη στην ειρήνη και στον διάλογο. Εμείς δεν θα επέμβουμε στρατιωτικά στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Όταν την ρώτησαν αν επικρίνει τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, είπε διπλωματικά ότι η Ισπανία δεν κρίνει τις πράξεις άλλων χωρών.

Η Ρόμπλες επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης της Ισπανίας, «να μη συμμετάσχει στη ναυτική επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα». Όπως είπε «εμείς ως χώρα έχουμε ήδη δεσμευθεί σε άλλες αποστολές όπως η “Επιχείρηση Αταλάντη” της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της πειρατείας στον Ινδικό ωκεανό -επιχείρηση ιδιαίτερα απαιτητική».

«Η ΕΕ ίσως αποφασίσει σε μερικές ημέρες ότι θα πρέπει να σχηματίσει ναυτική αποστολή.  Ακόμα κι αν εγκριθεί αυτή η αποστολή, δεν γνωρίζουμε την τυχόν εμβέλειά της. Εν τω μεταξύ πάντως, η θέση της Ισπανίας είναι από μια θέση ευθύνης και δέσμευσης στην ειρήνη  υπέρ του να μην επέμβει στην Ερυθρά Θάλασσα», κατέληξε.

Στην ΕΕ δεν υπάρχει ομοφωνία στο όλο ζήτημα και τα περισσότερα κράτη διαφωνούν ριζικά με επέμβαση σε έδαφος χώρας, όπως της Υεμένης, θεωρώντας ότι ίσως η καλύτερη πρακτική είναι να περιορισθούν στην άμυνα και στις αναχαιτίσεις των ρουκετών των Χούθι. Οι Χούθι έχουν δηλώσει ότι δεν θα σταματήσουν τις επιθέσεις όσο το Ισραήλ εισβάλλει στη Γάζα.

Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ απαντούν στις διεθνείς επιφυλάξεις για την επέμβασή τους, λέγοντας ότι «δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με το Ιράν», καθώς οι Χούθι υποστηρίζονται από αυτό. «Δεν θέλουμε κλιμάκωση, δεν υπάρχει λόγος για κλιμάκωση», είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όσον αφορά στην ΕΕ, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ πρότεινε μια ad-hoc αποστολή για τη συνοδεία και την προστασία των εμπορικών πλοίων που διασχίζουν το στρατηγικό στενό με τη συμμετοχή των χωρών που το επιθυμούν. Συζητείται η ναυτική αυτή δύναμη να συνοδεύει πλοία αποκλειστικά στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά υπάρχει και η πρόταση να συνοδεύει πλοία μέχρι και τα στενά του Ορμούζ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι