Οι κυριότερες ειδήσεις μέχρι τις 21:00 (Τρίτη 21-12-21)

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
  • ΕΟΔΥ: 77 νεκροί, 6.424 κρούσματα, 661 διασωληνωμένοι και 295 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία (αύξηση κατά 14% σε σύγκριση με χτες) – Για σημαντική ύφεση μιλούν κυβερνητικά στελέχη. Πάντως, στις 7 Δεκεμβρίου με ίσο αριθμό τεστ (555.000) τα κρούσματα ήταν 7.000 και στις 3 Δεκεμβρίου με 500.000 τεστ ήταν  6.200.
  • Μπορείτε να δείτε εδώ τα σημεία στα οποία θα διενεργούνται αύριο Τετάρτη δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ, αλλά υπενθυμίζεται ότι για τους ανεμβολίαστους η βεβαίωση για το αρνητικό αποτέλεσμα περνάει στην πλατφόρμα μόνον αν η εξέταση έχει γίνει σε ιδιωτικό εργαστήριο.
  • Μπαράζ μέτρων συζητείται για μετά τις γιορτές, καθώς αναμένεται έξαρση κρουσμάτων. Προς αναθεώρηση η πληρότητα στην εστίαση και πιθανόν το ποσοστό τηλεργασίας, ενώ ξανασυζητείται και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των άνω των 50 ετών. Προβληματισμός υπάρχει και για τα σχολεία, με συζητούμενη την εκ περιτροπής δια ζώσης διδασκαλία, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη.
  • Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε πως «ακόμα δεν ξέρουμε αν η Όμικρον θα απαιτήσει νέο τύπο εμβολίου».
  • Η απόφαση του πρωθυπουργού να μη δεχτεί την εισήγηση για υποχρεωτικά τεστ και στους εμβολιασμένους, αποδίδεται στην έντονη δυσαρέσκεια στα κοινωνικά δίκτυα και την “κατακραυγή” εμβολιασμένων πολιτών, αλλά και στην πίεση της εστίασης που φοβήθηκε ότι θα μείνουν άδεια τα νυχτερινά κέντρα. Αντ΄ αυτών, η κυβέρνηση μένει στα τέσσερα δωρεάν self test προς όλους τους ενηλίκους –η δεύτερη δυάδα θα διατεθεί πριν την Πρωτοχρονιά.
  • Έκκληση σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, απευθύνει με το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
  • Ισχύ εννέα μηνών θα έχει το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τα ταξίδια εντός ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν. «Στο εξάμηνο μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί τρίμηνη παράταση στην “ημερομηνία λήξης” του πιστοποιητικού για λόγους ομοιομορφίας και να προλάβουν όλα τα κράτη-μέλη να δώσουν τρίτη δόση», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Έξι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σημειώθηκαν σήμερα. Επίσης, έξι τουρκικά F16 κινήθηκαν σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο –συνολικά 14 παραβιάσεις.
  • Άρθρο των New York Times για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, καυτηριάζει την στάση του Τζόνσον ότι “είναι θέμα του Μουσείου” και αντιπαραβάλλει τις ηγεσίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών που επιστρέφουν έργα τέχνης στις κοιτίδες τους.
  • Απεργούν οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ στις 23 Δεκεμβρίου, επειδή, μεταξύ άλλων, κόπηκαν οι άδειές τους για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι «το πρόβλημα των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων δεν θα λυθεί με την ανάκληση των αδειών των εργαζομένων, που βιώνουν καθημερινά την εργασιακή τους εξόντωση».
  • Η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας έσπασε κάθε ρεκόρ καθώς εκτοξεύτηκε πάνω από τα 400 ευρώ/MWh και συγκεκριμένα στα 415,94 ευρώ/MWh. Αλλά και το φυσικό αέριο έφθασε τα 177 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ τον περσινό Δεκέμβρη ήταν στα 17 ευρώ. Ρόλο έπαιξε και η μείωση των ποσοτήτων που στέλνει στην Γερμανία η Ρωσία.
  • Προϊστάμενος του ΕΦΚΑ, τρεις υπάλληλοί του, τρεις γιατροί και μία δικηγόρος –κόρη του πρώτου– φέρονται να “αύξαναν” τα ποσοστά αναπηρίας αιτούντων, ώστε οι τελευταίοι να δικαιούνται μεγαλύτερη αναπηρική σύνταξη. Στην δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 69 πρόσωπα, που κάποια κατέβαλαν 2.000 ευρώ για την “εξυπηρέτηση”.
  • Για τις 18 Μαρτίου ορίσθηκε η δικάσιμος για τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Πέτρο Φιλιππίδη που κατηγορείται για βιασμούς και απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014.
  • Απόψε η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου –διαρκείας 14,5 ωρών

Διεθνή

  • 560 εκατ. ευρώ στην Τουρκία από την ΕΕ, ως δόση των συνολικά 3 δισ. ευρώ που λαμβάνει για την περίοδο 2021-2023 για την στήριξη των προσφύγων που φιλοξενεί.
  • Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας μένει στην εξουσία καταπνίγοντας εξεγέρσεις με  τα drones που της πουλούν Τουρκία, Ιράν και Αραβικά Εμιράτα, παρότι τα δυτικά κράτη επιμένουν σε κατάπαυση του πυρός.
  • «Θα συνομιλήσουμε με τον Πούτιν, αλλά δεν δεχόμαστε να υπαγορεύει στα κράτη σε ποια συμμαχία θα ανήκουν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιενς Στόλτενμπεργκ.
  • ΗΠΑ και Βρετανία έστειλαν ειδικούς στην Ουκρανία για να “μη βρεθεί απροετοίμαστη σε περίπτωση ρωσικής κυβερνοεπίθεσης σε σημαντικούς οικονομικούς και πολιτικούς στόχους”.
  • Ρεπουμπλικανοί γιουχάισαν τον Τραμπ επειδή έκανε την τρίτη δόση του εμβολίου.
  • 500 εκατ. δολάρια για ισάριθμα rapid test θα διαθέσει δωρεάν ο Μπάιντεν στους πολίτες, ενώ θα ζητήσει και από 1.000 στρατιωτικούς γιατρούς να συνδράμουν τα νοσοκομεία της χώρας, μετά την κριτική που δέχθηκε ότι εμμένει στον εμβολιασμό χωρίς να προωθεί τα τεστ για τον έλεγχο της διασποράς. Η Όμικρον συνιστά το 70% των τελευταίων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι