Οι κυριότερες σημερινές ειδήσεις μέχρι τις 14:00 (Δευτέρα 4-4-22)

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
  • Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Ελλάδα σήμερα είναι πιο ανοιχτοί από το παρελθόν».
  • Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ Καϊμακτσί, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τουρκιγέ” δήλωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε θέση κλειδί για τον τερματισμό του πολέμου και ότι αν η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είχαν μπλοκάρει την είσοδο της πατρίδας του στην ΕΕ, η Τουρκία θα ήταν μέλος της και η Ρωσία δε θα εξαπέλυε επίθεση στην Ουκρανία.
  • Το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας επισκέφθηκε στην Οδησσό ο Νίκος Δένδιας και δήλωσε “συγκινημένος”. Χαρακτήρισε έγκλημα πολέμου τις επιθέσεις σε πόλεις – Το ΥΠΕΞ ζητεί να διερευνηθεί το θέμα στην Μπούτσα και να καταλογισθούν ευθύνες
  • Δια υπομνήματος απολογείται η Ρούλα Πισπιρίγκου – Φύλλο και φτερό τα οικονομικά του ζεύγους – Εκταφή της μικρής Τζωρτζίνας και της σπιτονοικοκυράς – Έρευνα και για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών  – Σύζυγος: «Η Ρούλα λέει όσα λέει, επειδή είναι σε δύσκολη θέση, εγώ θέλω μόνο να μάθω πώς πέθαναν τα παιδιά μου» – Αδελφή κατηγορουμένης για πληρεξούσιο σπιτονοικοκυράς: «Είχε πληρεξούσιο ο Μάνος, όντως, αλλά επειδή εκείνη δεν μετακινείτο και έπρεπε κάποιος να κάνει αναλήψεις, όλα με αποδείξεις. Δεν άκουσα τίποτα για πώληση ακινήτου».
  • Χωρίς μετρό και τρόλεϊ μεθαύριο λόγω  της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ στις 6 Απριλίου, ενώ τα λεωφορεία θα έχουν στάση εργασίας νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ – Δεν θα κινηθούν ούτε καράβια λόγω συμμετοχής των ναυτεργατών.
  • Φαρμακευτικό clawback: Η συνταγματικότητά του θα κριθεί στη Μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου – Θα καταβληθούν από την 19η έως την 21η Απριλίου – Το δώρο του Πάσχα στους μισθωτούς πρέπει να έχει καταβληθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, δηλ. 20 Απριλίου.
  • 4,1 Ρίχτερ στη Λακωνία όπου ακολούθησαν τρεις ασθενέστερες δονήσεις
  • Ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός σε πολυκατοικία στα Ιλίσια, πιθανόν “για ξεκαθάρισμα λογαριασμών της νύχτας”. Τον βρήκαν ένοικοι τη νύχτα προτού εκραγεί.
  • Πρόβλημα με την λειτουργία των ΕΛΤΑ.

Διεθνή

  • Μακρόν: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία λόγω των νεκρών αμάχων στην κωμόπολη Μπούτσα (σ.σ. Μπούχα η λανθασμένη, αλλά συνήθης προφορά) – Η Ουκρανία αναφέρεται σε 400 θανάτους και ο Πεσκόφ διαψεύδει: «Είναι πολύ σοβαρό το θέμα της Μπούτσα και ζητήσαμε να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά το μπλόκαραν. Διαπιστώσαμε μοντάζ και πλαστά βίντεο, πτώματα που άλλαξαν θέση και έλλειψη αίματος. Τίποτα δεν είχαν πάθει οι άμαχοι μέχρι τις 30 Απριλίου που αποχωρήσαμε από την κωμόπολη. Μετά άρχισαν οι βομβαρδισμοί από Ουκρανούς» – Ζαχάροβα: “Οι Ουκρανοί σκηνοθέτησαν την Μπούτσα ως δικαιολογία για να διακόψουν τις συνομιλίες”. – Τα περισσότερα ευρωπαϊκά και όλα τα αμερικανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης εκφράζονται με βεβαιότητα ότι για τους θανάτους ευθύνεται η Μόσχα και ότι αυτό που συνέβη συνιστά έγκλημα πολέμου – Σύγχυση και με τους ομαδικούς τάφους, με τους Ουκρανούς να λένε ότι οι νεκροί είναι θύματα Ρώσων και με τους Ρώσους να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εκτελέσεις από ακροδεξιούς Ουκρανούς.
  • Πολωνοί: Η Γερμανία αποτελεί εμπόδιο στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία –  Η Γερμανία πάντως σήμερα ζήτησε επέκταση των κυρώσεων μετά τους θανάτους στην Μπούτσα.
  • Ο Ζελένσκι μίλησε στην απονομή των φετινών μουσικών βραβείων Grammy
  • Άνετη νίκη Όρμπαν και Βούτσιτς στις χθεσινές εκλογές σε Ουγγαρία και Σερβία αντίστοιχα. Συγχαρητήρια Πούτιν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι