Οι κυριότερες σημερινές ειδήσεις μέχρι τις 21:00 (Κυριακή 27-2-22)

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Για τις πρωινές ειδήσεις μπορείτε να ανατρέξετε εδώ, καθώς κατωτέρω αναφέρονται γεγονότα που έγιναν γνωστά μετά τις 14:00.

  • Απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου
  • Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με Δένδια: «Σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ Ελλάδα» – Νέα έκκλήση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη: «Να τερματισθεί τώρα ο πόλεμος».
  • Η Κομισιόν θέλει να απαγορευθεί η λειτουργία των ιστότοπων Russiatoday και Sputnik πανευρωπαϊκά, «ως προπαγανδιστικά όργανα», κάτι που αν γίνει δεκτό θα αφορά και τη δυνατότητα ενημέρωσης δημοσιογράφων αλλά και  Ρώσων πολιτών που ζουν στην Ελλάδα ή οπουδήποτε στην ΕΕ, και που ανεξαρτήτως τοποθέτησης, θίγει βασικές αρχές στην ενημέρωση και στην μη άσκηση λογοκρισίας από δημοκρατικές χώρες.
  • 13 ελληνικά πλοία του εμπορικού ναυτικού με συνολικά 99 Έλληνες ναυτικούς βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα και ένα από αυτά (με 6 Έλληνες ναύτες) έχει καθηλωθεί στην Οδησσό χωρίς να του δίνουν άδεια απόπλου οι ουκρανικές αρχές στο πλαίσιο της γενικής απαγόρευσης απόπλου.
  • Δύο άνθρωποι πέθαναν σε ένα 24ωρο στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν. σε δύο διαφορετικές περιοχές της χώρας – Ρεκόρ θανάτων φέτος από θανάτους ανθρώπων από πυρκαγιές από θερμαντικά μέσα – Προ τριημέρου κάηκε από σόμπα και μια μητέρα με τα δύο αγοράκια της.
  • ΕΟΔΥ: 63 θάνατοι και μόνον 8.214 κρούσματα σήμερα, κάτι που οφείλεται και στα πολύ λίγα τεστ λόγω αργιών. Οι νέες εισαγωγές ασθενών ήταν όσες και χθες, δηλαδή 289. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 417 ασθενείς – Μπορείτε να δείτε εδώ τα σημεία για δωρεάν τεστ, για αύριο Δευτέρα.
  • Τις ελληνικές προτάσεις για την στήριξη των νοικοκυριών έστειλε στην ΕΕ ο Σκρέκας ζητώντας ουσιαστικά μηχανισμό «ενεργειακής αλληλεγγύης ειδικά για τους πιο ευάλωτους Ευρωπαίους καταναλωτές» παραθέτοντας μια σειρά από μέτρα στήριξης. Το θέμα έχει καταγραφεί εδώ και τρεις ημέρες στα πρακτικά της Συνόδου Κορυφής, αλλά είναι άγνωστο τι εξέλιξη θα έχει.

Διεθνή

  • Ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι, οι συνομιλίες ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Δευτέρας, 28 Φεβρουαρίου – Οι ΗΠΑ πιέζουν την Κίνα να καταδικάσει τη Ρωσία.
  • Κλείνει τα Δαρδανέλλια η Τουρκία, όπως δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «αφού υπάρχει πόλεμος και όχι απλώς στρατιωτική επιχείρηση» και διευκρίνισε όμως, ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ θα συνεχίσουν να μετακινούνται πολεμικά πλοία εφ΄όσον επιστρέφουν στη βάση τους
  • Πάνω από 300.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε χώρες της ΕΕ.
  • Πουλάει κατόπιν πιέσεων της βρετανικής κυβέρνησης το μερίδιό της (19,7%) στον ρωσικό κρατικό κολοσσό Rosneft, η BP
  • Η Κομισιόν θα διαθέσει σχεδόν ένα δισ. ευρώ για να αγοραστούν όπλα για την Ουκρανία και προτείνει επισης να κλείσει όλος ο εναέριος της ΕΕ για ρωσικά αεροσκάφη.
  • «Η Πορτογαλία θα διαθέσει στην Ουκρανία αλεξίσφαιρα μπουφάν, κράνη, γυαλιά νυχτερινής όρασης, χειροβομβίδες, πυρομαχικά διαφορετικού διαμετρήματος, πλήρη φορητά ραδιόφωνα και αυτόματα τουφέκια G3», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Πορτογαλίας. – Εξοπλισμό στέλνουν ήδη οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, το Βέλγιο,η Τσεχία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία.
  • Bankrun στη Ρωσία από το φόβο εφαρμογής της αποκοπής από το σύστημα SWIFT

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι