Οι κυριότερες σημερινές ειδήσεις μέχρι τις 21:00 (Σάββατο 26-2-22)

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Για τις ειδήσεις που έγιναν γνωστές ως το μεσημέρι και ανέβηκαν στο SLpress μπορείτε να ανατρέξετε εδώ, καθώς κατωτέρω αναφέρονται γεγονότα που έλαβαν χώρα μέχρι τις 21:00.

  • Αποκόπηκε από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT η Ρωσία, όπως ανακοινώθηκε σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες, μετά από απόφαση των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γαλλίας, Γερμανίας, Μ. Βρετανίας, Καναδά και άλλων χωρών της Δύσης.
  • Δέκα  ομογενείς νεκροί και άλλοι τόσοι τραυματίες, σε δύο ελληνικά χωριά – Για τους πρώτους δύο στον Σαρτανά το ΥΠΕΞ κατηγόρησε την ρωσική αεροπορία, η οποία μέσω της πρεσβείας στην Αθήνα διέψευσε, υποστηρίζοντας ότι δεν διήλθαν ρωσικά αεροσκάφη από τη συγκεκριμένη περιοχή (κοντά στη Μαριούπολη) και ότι πρόκειται για «χτυπήματα των Ουκρανών ναζί» – Με νεώτερη ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις «απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες” και καλεί τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις κατά αμάχων πολιτών – Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά σε ρωσική επίθεση κατά αμάχων – Συλλυπητήρια Μητσοτάκη και Τσίπρα στις οικογένειες των ομογενών – Οικουμενικός Πατριάρχης: «Προσευχόμεθα για τις ψυχές των νεκρών στην Ουκρανία».
  • Κατακόρυφη αύξηση διεθνώς στην τιμή του σιταριού λόγω του εμπολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας – Στην Ελλάδα το ψωμί είχε ήδη φτάσει τα 2,5 ευρώ το κιλό πριν από τον πόλεμο.
  • Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε χόμπι του Νίκου Δένδια να κακολογεί την Τουρκία (για όσα ανέφερε σε συνέντευξή του) και ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανταπάντησε ότι «είναι πασιφανές ποιες χώρες σέβονται τις θεμελιώδεις αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καταδικάζοντας τις έκνομες ενέργειες, και ποιες απέχουν».
  • ΕΟΔΥ: 51 θάνατοι, 11.833 νέα κρούσματα από σχετικά μειωμένα τεστ λόγω Σαββατοκύριακου, 289 εισαγωγές ασθενών (27 περισσότερες από χθες) και 425 διασωληνωμένοι ασθενείς, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι πλήρως εμβολιασμένοι – Από τα μέσα Ιανουαρίου παρατηρείται μια σχεδόν σταθερή μείωση στις εισαγωγές ασθενών και διασωληνώσεων – Μπορείτε να δείτε εδώ τα σημεία για δωρεάν τεστ, για σήμερα Κυριακή

Διεθνή

  • Η Ρωσία εξαπέλυσε χθες το βράδυ νέα επίθεση στο Κίεβο, ενώ εκρήξεις αναφέρθηκαν και στο Χάρκοβο – Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι με νέο διάγγελμα χθες το βράδυ επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα παραδοθεί. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας κάνει λόγο για 2.800 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες και καταστροφή  80 αρμάτων μάχης, 516 τεθωρακισμένων οχημάτων, 10 αεροπλάνων και 7 ελικπτέρων της Ρωσίας – Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι έχουν πληγεί 821 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και 87 άρματα μάχης και ότι οι αυτονομημένες περιοχές έχουν προελάσει σε βάθος 10 έως 45 χιλιομέτρων εις βάρος των ουκρανικών – Το αυτονομημένο Ντονιέτσκ αναφέρεται σε θανάτους πολλών αμάχων.
  • Οι Ρώσοι εκτιμούν ότι ο Ζελένσκι δεν βρίσκεται πλέον στο Κίεβο και ότι το χτεσινό βιντεο είχε τραβηχτεί προτού αποχωρήσει από την πρωτεύουσα και αφού είχε απορρίψει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία – Ο Ουκρανός Πρόεδρος ευχαριστεί τους Εσθονούς που συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά της Ρωσίας– Ιαπωνικό φορτηγό πλοίο εβλήθη στη Μαύρη Θάλασσα και τραυματίστηκε ένας ναύτης, χωρίς να υπάρχει αντικειμενική πληροφόρηση για την προέλευση των βλημάτων – Οι Ρώσοι κατέστρεψαν το ουκρανικό φράγμα που έκοβε το νερό στην Κριμαία – Πόλεμος με τα αμερικανικά “κοινωνικά δίκτυα” που κόβουν τις ειδήσεις των κρατικών ρωσικών μέσων ενημέρωσης ως fake news.
  • Ο Ζελένσκι ξαναζήτησε από τον Ερντογάν να κλείσει τα Δαρδανέλια γράφοντας ότι αν το έκανε, οι Ουκρανοί δεν θα το ξεχνούσαν ποτέ – Η Τουρκία επ’ αυτού κάνει σιβυλλικές δηλώσεις Η ρωσική πρεσβεία στην Τουρκία δεν επιβεβαίωσε την φήμη για κλείσιμο του Βοσπόρου για τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων, όμως κι αν κλείσει, η Τουρκία υποχρεούται από τη Συνθήκη του Μοντρέ να επιτρέψει τον διάπλου για όσα πλοία της Ρωσίας επιστρέφουν στη βάση τους.
  • Στρατιωτική βοήθεια ύψους 350 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ – Η Γερμανία αποφάσισε να στείλει αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία – Οι Βρετανοί πιστεύουν ότι ο πόλεμος στοιχίζει στη Ρωσία 10 δισ. δολάρια την ημέρα και αν η Ουκρανία αντέξει δέκα μέρες, το Κρεμλίνο θα αναγκαστεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx