Οι κυριότερες σημερινές ειδήσεις μέχρι τις 21:00 (Τρίτη 8-3-22)

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Για τις πρωινές ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν στο SLpress μπορείτε να ανατρέξετε εδώ, καθώς κατωτέρω αναφέρονται γεγονότα που γνωστοποιήθηκαν μετά τις 14:00.

  • Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιζιάν δήλωσε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός μέρους, ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας θα πρέπει να γίνονται σεβαστές. «Η Κίνα καλεί τα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης και να επιλύσουν τη σύγκρουση μέσω διαλόγου, προστατεύοντας από κοινού την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε σε συνέντευξη Τύπου, όταν ερωτήθηκε για τον εξοπλισμό και την παρουσία στρατού στα ελληνικά νησιά.
  • Ολοκληρώθηκαν οι τακτικές κρίσεις ανωτέρων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων
  • Κρούσματα: 54 θάνατοι, 21.121 κρούσματα, παρότι έγιναν πολύ λίγα τεστ, στα νοσοκομεία εισήχθησαν το τελευταίο 24ωρο 245 ασθενείς (δέκα λιγότεροι από χθες) και διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 365 ασθενείς (πέντε λιγότεροι από χθες) – Μπορείτε να δείτε εδώ τα σημεία δωρεάν τεστ για αύριο Τετάρτη, 9 Μαρτίου.
  • Συγκεντρώσεις το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας για την ημέρα της γυναίκας και κατά της βίας εις βάρος γυναικών.
  • Δεν διαπιστώνεται από την ανακρίτρια ομαδικός βιασμός στην περίπτωση της 24χρονης που είχε καταγγείλει ότι βιάσθηκε σε σουίτα ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη – Η κοπέλα επιμένει και καταγγέλλει ότι οι τοξικολογικές και λοιπές εξετάσεις έγιναν με καθυστέρηση.
  • Οδηγίες από τη Νέα Οδό προς τους οδηγούς αυτοκινήτων, λόγω των αναμενόμενων καιρικών φαινομένων.
  • Ανεξαρτητοποιήθηκε σήμερα άλλη μια βουλευτής του ΜέΡΑ 25, η Αγγελική Αδαμοπούλου. Προ μηνών είχε ανεξαρτοποιηθεί και η Κωνσταντίνα Αδάμου, οπότε από οκτώ βουλευτές, έμειναν στο κόμμα έξι.

Διεθνή

  • Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε σήμερα τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στην Ουκρανία και είπε ότι η Κίνα «πονά που βλέπει τις φλόγες του πολέμου να αναζωπυρώνονται στην Ευρώπη» – Συνομίλησε με Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς και είπε «οι τρεις μας πρέπει να στηρίξουμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των εμπολέμων και προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να μην κλιμακωθεί ή ξεφύγει εκτός ελέγχου».
  • Φορτηγατζής, ο οποίος τελικά συνελήφθη για “επικίνδυνη οδήγηση και πρόκληση ζημιών”, έριξε με το όχημά του την καγκελόπορτα της ρωσικής πρεσβείας στο Δουβλίνο – Έντονη διαμαρτυρία της Ρωσίας για την αδράνεια των αστυνομικών – Άλλαξε γνώμη το BBC και επαναφέρει τη λειτουργία του στη Ρωσία – Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε με βιντεοκλήση στο βρετανική Βουλή και είπε ότι “κουράστηκε να παρακαλάει το ΝΑΤΟ, ότι οικογένειες στην Ουκρανία χτυπήθηκαν από πυραύλους Κρουζ, ότι έχουν σκοτωθεί πάνω από 50 παιδιά, ότι πρέπει η Βρετανία να χαρακτηρίσει τη Ρωσία τρομοκρατικό κράτος και ότι οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να πολεμούν και δεν θα παραδοθούν”.
  • Ο Πούτιν υπέγραψε σήμερα τα μέτρα ελάφρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις κυρώσεις, αυξάνοντας σε εξάμηνο την περίοδο χάριτος για εξοφλήσεις δανείων. Στις οικογένειες με παιδιά ηλικίας 8-16 ετών θα διατεθούν 455 δισεκατομμύρια ρούβλια. – Ανακοίνωσε παράλληλα ότι φάρμακα θα εισάγονται μόνον από χώρες που δεν συμμετέχουν σε κυρώσεις – Με περιορισμούς λειτουργεί το χρηματιστήριο της Μόσχας, ειδικά στο συνάλλαγμα.
  • Οι ΗΠΑ σταματούν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου «για να μη χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν», όπως το έθεσε ο Μπάιντεν – Οι Βρετανοί είπαν ότι θα σταματήσουν τις εισαγωγές μέσα στο 2022 σταδιακά -Η ΕΕ ίσως μειώσει κατά τα 2/3 τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσα στο 2022
  • Ρωσία: Πάνω από 2,5 εκατ. άμαχοι θέλουν να εκκενώσουν περιοχές της Ουκρανίας και να κατευθυνθούν σε ρωσικούς διαδρόμους, αλλά από τους δέκα που έχουν ανοιχτεί, η Ουκρανία αποδέχεται μόνον τον ένα και ότι κρατά ομήρους 4,5 εκατ. αμάχων – Ουκρανία: Οι Ρώσοι δεν δεν τηρούν την εκεχειρία και εμποδίζουν την αποχώρηση αμάχων προς προορισμούς που εκείνοι επιθυμούν και είναι απαράδεκτο να αφήνει διέλευση μόνον προς Ρωσία και Λευκορωσία.
  • Συζήτησαν για το Ουκρανικό μέτωπο οι υπουργοί Άμυνας Ρωσίας και Τουρκίας, Σοϊγκού και Ακάρ.
  • Ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ – Η Πολωνία δηλώνει ότι διαθέτει στο ΝΑΤΟ όλα τα MIG29 που έχει, παρότι το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι «δεν πρέπει να γενικευθεί ο πόλεμος» – Οι ΗΠΑ προτρέπουν την Πολωνία και άλλα κράτη να προσφέρουν τα μαχητικά τους στην Ουκρανία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι