Οι κυριότερες σημερινές ειδήσεις (Τετάρτη 15-12-21)

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Για τις πρωινές ειδήσεις μπορείτε να ανατρέξετε εδώ, καθώς κατωτέρω αναφέρονται γεγονότα που συνέβησαν ή έγιναν γνωστά μετά τις 14:00.

  • Στο Χονγκ Κονγκ διαπιστώνουν ότι αν και η Όμικρον μεταδίδεται 70 φορές πιο γρήγορα από την Δέλτα, εντούτοις όσον αφορά ειδικά στον πνευμονικό ιστό, αναπαράγεται δέκα φορές λιγότερο από τα άλλα στελέχη και ίσως τελικά αποδειχθεί λιγότερο θανατηφόρα.
  • Δέκα πλέον τα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα, ενώ χτες ανακοινώθηκαν πέντε. Άγνωστο αν έχουν και τα δέκα επαφή με ταξιδιώτη ή αν υπάρχει ήδη διασπορά στην κοινότητα – Η Moderna, στελέχη της οποίας βομβαρδίζουν με δηλώσεις για την επικινδυνότητα της Όμικρον, δοκιμάζει εμβόλιο ειδικά για τη νέα παραλλαγή του ιού.
  • Ενόψει των εορτών και της επανόδου από το εξωτερικό και ειδικά από την Αγγλία πολλών Ελλήνων, αποφασίσθηκε να απαιτείται PCR τεστ και από τους εμβολιασμένους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.
  • 77 νεκροί, 4.801 κρούσματα, 683 διασωληνωμένοι. Έγιναν, όμως, 320.000 τεστ, δηλαδή 200.000 τεστ λιγότερα από χθες, που καταγράφηκαν 5.736 κρούσματα. Στα νοσοκομεία εισήχθησαν το τελευταίο 24ωρο 353 ασθενείς (αύξηση 8,6% σε σύγκριση με χθες). Ο υπουργός υγείας εκτιμά ότι οι θάνατοι θα αρχίσουν να μειώνονται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας αν διατηρηθεί αυτή η μικρή μείωση των κρουσμάτων.
  • Σε δυσχερή θέση η κυβέρνηση μετά την δημοσιοποίηση μελέτης του Σωτήρη Τσιόδρα και συναδέλφων του για την υψηλή θνητότητα σε όσους διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ.
  • Μπορείτε να δείτε εδώ τα σημεία δωρεάν ελέγχου με rapid test από κλιμάκια του ΕΟΔΥ αύριο 16/12/21. Υπενθυμίζεται όμως σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους, ότι η ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr είναι διαθέσιμη μόνον εφόσον ο έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.
  • Καταδικάσθηκαν για κατασκοπεία οι δύο μουσουλμάνοι που είχαν συλληφθεί στη Ρόδο.
  • Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την αμυντική συμφωνια ΗΠΑ-Ελλάδας που ενόχλησε σφόδρα την Τουρκία.
  • Τι ειπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Handelsblatt.
  • Η 24χρονη Αμάντα Γεωργιάδη-Tenfjord θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision. Γεννήθηκε στα Γιάννενα αλλά οι γονείς μετανάστευσαν στη Νορβηγία όταν ήταν 3 ετών. Σπουδάζει ιατρική.
  • Εκπαιδευτικοί στήριξαν οικονομικά τους γονείς που έχασαν σε πυρκαγιά τα δύο παιδιά τους –κάηκαν ανάβοντας φωτιά να ζεσταθούν σε δώμα, στο Καματερό. Το τρίτο παιδί δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή. «Δύο μαθητές μας “χάθηκαν” δίπλα μας. Δεν θα συνηθίσουμε ποτέ στην ιδέα να πεινάνε και να κρυώνουν οι μαθητές μας», αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί.

Διεθνή

  • Αυστηρή ποινή και από το Εφετείο για τον 56χρονο που σκότωσε Τσετσένο στο Βερολίνο. Το θύμα είχε χαρακτηριστεί “τρομοκράτης, ληστής και δολοφόνος” από τη Ρωσία και κατεζητείτο για συμμετοχή στην οργάνωση “Εμιράτο του Καυκάσου”, που είναι παρόμοια με το ISIS. Οι Γερμανοί είναι βέβαιοι ότι ο δράστης τον σκότωσε εκτελώντας εντολές της ρωσικής FSB.
  • Πέθανε σε ηλικία 92 ετών, ο Ιταλός δημοσιογράφος Ρικάρντο Έρμαν. Ήταν εκείνος που σε συνέντευξη Τύπου το 1989 προκάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ρωτώντας πότε θα επιτραπούν τα ταξίδια εκτός Ανατολικής Γερμανίας και εκείνος απάντησε «τώρα, αμέσως». Από εκείνη τη στιγμή και μέσα σε μερικές ώρες, το τείχος άρχισε να καταρρέει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι