Ρόδος: Ένοχοι για κατασκοπεία κρίθηκαν οι δύο μουσουλμάνοι (upd)

Ένοχοι για κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας κρίθηκαν οι δύο μουσουλμάνοι

Ένοχοι για κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας κρίθηκαν σήμερα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι που συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο  36χρονος γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο  53χρονος μάγειρας πλοίου.

Οι δύο άντρες κατηγορήθηκαν για τρία αδικήματα: (α) υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, (β) παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και (γ) κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους

Το δικαστήριο με ομόφωνη απόφασή τους έκρινε ένοχους μόνο για την 3η κατηγορία, κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, και τους απάλλαξε για τα αλλά δυο αδικήματα που τους βάραιναν. Οι συνήγοροι υπεράσπισης Στέλιος Αλεξανδρής και Ηλίας Αναγνωστόπουλος ζήτησαν, σύμφωνα με την Ροδιακή,  να αναγνωριστούν στους δυο κατηγορούμενους τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς

Όμως, η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μόνο για τον 53χρονο μάγειρα αιτιολογώντας την πρότασή της. Τελικά το δικαστήριο αναγνώρισε και στους δυο κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και επέβαλε 5 χρόνια κάθειρξη για τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου και 4 χρόνια φυλάκιση για τον μάγειρα. Η εξιχνίαση της υπόθεσης είχε γίνει την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη σημαντική συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου.

Αντίδραση τουρκικού ΥΠΕΞ

Οι καταδίκες των δύο μουσουλμάνων προκάλεσαν τις αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι  «καταδικάζουμε την καταδίκη του συμβεβλημένου Γραμματέα μας, ο οποίος εργάζεται στο Γενικό Προξενείο μας στη Ρόδο, σε βαριά φυλάκιση 5 ετών με την κατηγορία της λεγόμενης κατασκοπείας» κάνοντας λόγο για «αβάσιμες κατηγορίες» και για δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο που στόχο είχαν να ασκήσουν πίεση στη δικαιοσύνη.

Η ανακοίνωση υποστηρίζει πως στη διάρκεια της διαδικασίας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστηρίου Ρόδου καταπατήθηκαν όλες οι βασικές αρχές του δικαίου κατηγορώντας την έδρα για «προκατειλημμένη στάση». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως «για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο του ελληνικού και διεθνούς δικαίου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι