Οι κυριότερες σημερινές ειδήσεις μέχρι τις 14:00 (Τετάρτη 16-3-22)

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
  • Άλλαξε κατεύθυνση το κομβόι που μεταφέρει τον Έλληνα πρόξενο στα δυτικά και προκειμένου να αποφύγει την Ζαπορίζια που έχει καταληφθεί από τους Ρώσους, κάνει “κύκλο”. Αναμένεται αύριο ο πρόξενος να είναι πλέον ασφαλής.
  • Κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν φέρεται να συμφωνήθηκε διάλογος μεταξύ των υπουργών Άμυνας (Παναγιωτόπουλου και Ακάρ) σήμερα στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Η συζήτηση των δύο υπουργών θα αφορά στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
  • Σήμερα θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό τα μέτρα ελάφρυνσης για τους ευάλωτους πολίτες όσον αφορά στην βενζίνη, στο πετρέλαιο, στη ΔΕΗ και στο φυσικό αέριο, ενώ οι ιδιαίτερα ευάλωτοι ίσως πάρουν και κουπόνια για το super market.
  • Η αύξηση των κρουσμάτων της τελευταίες ημέρες (πιθανόν λόγω της Όμικρον 2) ανέβαλε για αύριο τη σημερινή σύσκεψη των ειδικών. Θα αποφάσιζαν για περαιτέρω μείωση των περιοριστικών μέτρων (πχ. κατάργηση της μάσκας στα σχολεία και μείωση των τεστ σε αυτά), όμως έκριναν ότι θέλουν να έχουν υπ΄ όψιν τους και τα σημερινά δεδομένα προτού κάνουν συζήτηση για επιπλέον χαλάρωση – Συζητείται η χορήγηση τέταρτης δόσης στους άνω των 65 ετών και σε ανοσοκατεσταλμένους, αλλά όχι σε άλλες ομάδες πληθυσμού – Η Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στο επόμενο φθινόπωρο πάντως, που χρονικά δεν παραπέμπει σε τέταρτη δόση αλλά στην πρώτη της επόμενης χρονιάς ουσιαστικά.
  • Επιμένει ιδιώτης ιατροδικαστής που δεν εξέτασε κανένα από τα τρία κοριτσάκια της Πάτρας, ότι το ένα από αυτά υπέστη ασφυκτικό θάνατο.
  • Ξύλο έπεσε σε εκδήλωση διοργανωμένη από την πρεσβεία του Μπανγκλαντές για τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα, παρουσία και του υπουργού Πολιτισμού του Μπανγκλαντές στο “Τριανόν”, στην Πατησίων – Άγνωστα, αλλά μάλλον πολιτικά τα αίτια της διαμάχης μεταξύ δύο ομάδων μεταναστών.

Διεθνή

  • Διαπραγματεύσεις για το Ουκρανικό: Η Ουκρανία απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας από χώρες που θα επέμβουν αν η Ρωσία της επιτεθεί ξανά», θέλει να έχει στρατό και ναυτικό – Παράλληλα είναι άγνωστο τι συμφωνείται για την Κριμαία και για το Ντονμπάς με τις δύο αυτόνομες λαϊκές δημοκρατίες ή με την Χερσώνα και την Μελιτόπολη που έχουν καταληφθεί από την Ρωσία ή με τη Μαριούπολη.
  • Ξεκίνησε η συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα. Μετά τη συνάντηση αναμένεται να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. – «Διαφωνούμε για το Ουκρανικό, αλλά εκτιμάμε την ισορροπημένη στάση της Τουρκίας», είπε ο Λαβρόφ.
  • Fitch: Σε καθεστώς χρεοκοπίας η Ρωσία αν πληρώσει σε ρούβλια το χρέος της.
  • Άγνωστοι χάκαραν τηλεοπτικό σταθμό του Κιέβου και την ώρα των ειδήσεων έγραψαν στο “ζωνάρι” κάτω από τους παρουσιαστές ότι ο Ζελένσκι δήλωσε πως «ως πρόεδρος της Ουκρανίας πρέπει να παίρνει δύσκολες αποφάσεις, όπως αυτή της παράδοσης» – Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι οι χάκερς είναι Ρώσοι, ενώ οι Ρώσοι ότι οι χάκερς είναι Ουκρανοί που θέλουν να σταματήσει ο πόλεμος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι