Οι πιθανοί διάδοχοι του Χανίγια στη Χαμάς

Οι πιθανοί διάδοχοι του Χανίγια στη Χαμάς

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Χαμάς αναζητεί εσπευσμένα ηγέτη, λόγω δολοφονίας. Στην επιλογή διαδόχου, θα παίξουν ρόλο πολλές εσωτερικές ισορροπίες εντός της Χαμάς, αλλά και η εικόνα του ατόμου αυτού “στον έξω κόσμο”.

Θα πρέπει ο διάδοχος να έχει αντικειμενικά τη δυνατότητα να είναι αποδεκτός σε κάποιο βαθμό. ώστε να διαπραγματευθεί πολιτικά από πλευράς Χαμάς για το κράτος της Παλαιστίνης, και να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Αμπάς ή όποιον διαδεχθεί τον Αμπάς στη Δυτική Όχθη.

Ήδη, έχουν ακουστεί μερικά ονόματα ως πιθανοί διάδοχοι του δολοφονημένου Ισμαήλ Χανίγια, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που μένει για λίγο ακέφαλη λόγω δολοφονίας. Το Ισραήλ έχει σκοτώσει τον ιδρυτή και πνευματικό ηγέτη της Χαμάς, Αχμέντ Γιασίν, το 2004, ενώ το 2012 είχε δολοφονηθεί και ο Αχμέντ αλ Τζαμπάρι, ανώτατος διοικητής της οργάνωσης. Ο Νετανιάχου είχε δώσει εντολή να δολοφονηθεί με δηλητήριο και το ηγετικό στέλεχος Χαλιντ Μεσάλ, αλλά τελικά οι ΗΠΑ τον πίεσαν να δώσει το αντίδοτο.

Ο Χαλίντ Μεσάλ, 69 ετών, ζει και είναι μεταξύ των υποψηφίων και φαβορί. Η απόπειρα δολοφονίας του είχε γίνει το 1997 στην Ιορδανία, όταν ο Νετανιάχου ήταν πρωθυπουργός. Πράκτορες της Μοσάντ τον δηλητηρίασαν στο δρόμο αλλά κάτι πήγε “στραβά”  και ο Μεσάλ επέζησε. Το 2012 που είχε επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας, τον είχαν αποθεώσει. Ομως πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει από τότε. Ο Ισμαήλ Χανίγια τον διαδέχτηκε ως επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, όταν ο Μεσάλ ανέλαβε τις διεθνείς σχέσεις του Πολιτικού Συμβουλίου.

Άλλος υποψήφιος είναι ο 79χρονος Μαχμούντ Ζαχάρ, που θεωρείται δημοφιλής, αλλά είναι πολύ μεγάλης ηλικίας. Όταν η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές το 2006, ο Ζαχάρ έγινε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια, αλλά τελικά “τα έσπασε” με τον Χανίγια ή ίσως και με άλλα ηγετικά στελέχη, και παύθηκε από υπουργός. Πέρσι οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν το σπίτι του στη Γάζα και ο Ζαχάρ γλίτωσε, αλλά σκοτώθηκε ο μεγάλος του γιος, ενώ άλλος γιος του είχε σκοτωθεί σε ισραηλινή επίθεση στη Γάζα το 2008.

Τρίτο όνομα που ακούγεται είναι του Γιαχία Σινουάρ, που είναι 64 ετών, και που ειναι στη λίστα “διεθνών τρομοκρατών” των ΗΠΑ. Ήταν ο ιδρυτής των μυστικών υπηρεσιών της Χαμάς, η οποία χειρίζεται θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ερευνά ύποπτους ως Ισραηλινούς πράκτορες και εντοπίζει Ισραηλινούς κατασκόπους. Είχε συλληφθεί αλλά απελευθερώθηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων με ισραηλινούς στρατιώτες και το 2017 ανέλαβε ηγετική θέση στη Γάζα.

Άλλος υποψήφιος είναι Μοχάμεντ Ντεΐφ, που όμως είναι επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, κάτι που καθαυτό αποτελεί εμπόδιο για το Πολιτικό Γραφείο. Το κυρίως “αντικείμενό” του ήταν να συλλαμβάνει ισραηλινούς στρατιώτες. Ήταν από τους αρχιτέκτονες της κατασκευής των τούνελ. Το 2002 έγινε η πιο σοβαρή από τις απόπειρες δολοφονίας του. Ο Ντεΐφ επέζησε αλλά έχασε το ένα του μάτι. Σύμφωνα με το Ισραήλ έχει επίσης χάσει ένα χέρι κι ένα πόδι και δυσκολεύεται να μιλήσει. Οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν ξανά το 2014 στη Λωρίδα της Γάζας αλλά ενώ ο ίδιος γλίτωσε, σκοτώθηκαν η γυναίκα του και δυο από τα παιδιά του.

Τέλος, ακούγεται και το όνομα του Μαρουάν Ισά, στενού συνεργάτη του προαναφερομένου. Προ διμήνου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση, στα τούνελ κάτω από τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, αλλά η Χαμάς δεν το επιβεβαίωσε ποτέ. Έχει γίνει στόχος σε πάνω από τρεις απόπειρες δολοφονίας και έχει πολύ άσχημες σχέσεις με τους πολιτικούς της Δυτικής Όχθης.Θεωρείται ότι στήριξε επιτελικά την επίθεση της Χαμάς πέρσι τον Οκτώβρη με το σκεφτικό ότι “μόνο έτσι θα αναγκασθεί το Ισραήλ να απελευθερώσει τη Γάζα και τα κατεχόμενα”.

Πηγή: BBC και newsit.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι