Οι Ρώσοι φτιάχνουν εμβόλιο για βιζόν και γάτες

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού για ζώα αναπτύσσεται από τη Ρωσία και βρίσκεται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών. «Εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου», δήλωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ρυθμιστικής Αρχής Ελέγχου στον Τομέα της Αγροτικής Οικονομίας (Rosselkhoznadzor), Σεργκέι Ντανκβέρτ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Δεν ξέρουμε ποια ζώα θα καλύπτει αν όλα πάνε καλά, πάντως δοκιμάζεται σε γάτες, ποντίκια και βιζόν (επειδή το τρίχωμα των βιζόν γίνεται γούνα και έχουν θανατωθεί πολλά ζώα πρόσφατα σε εκτροφεία της Ευρώπης, κατόπιν λοίμωξής τους). Τα βιζόν είναι σαρκοφάγα και τρώνε τρωκτικά, αλλά οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τα ποντίκια μόνον ως πειραματόζωα, αφού είναι πρακτικά αδύνατον εξάλλου να γίνει εμβολιασμός ποντικών.  Στις γάτες δοκιμάζεται για να διαπιστωθεί αν μπορούν να καλυφθούν εμβολιαστικά και οικόσιτα ζώα συντροφιάς ή και άλλα ζώα.

Όπως είπε ο Ντανκβέρτ, «το δραστικό συστατικό βρίσκεται στην κρίσιμη, τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών. Δοκιμάζεται επί του παρόντος σε βιζόν, γάτες και τρωκτικά. Οι ερευνητές λαμβάνουν τακτικά αιτήματα από ρωσικές κτηνοτροφικές μονάδες για εμβόλιο κατά του κορονοϊού, επειδή τα βιζόν και τα κουνάβια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον ιό και θα μπορούσαν να μολύνουν το ένα το άλλο», όπως είπε.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν περιπτώσεις μολύνσεων των μικρών αυτών θηλαστικών  σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Εκατομμύρια ζώα θανατώθηκαν στη Δανία, όπου παρατηρήθηκε ότι ο ιός είχε μεταλλαχθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι