Ολυμπιακοί Αγώνες: Αντιδράσεις από Ουκρανία και από την Ομοσπονδία Στίβου για παρουσία Ρώσων αθλητών

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αντιδράσεις από Ουκρανία και από την Ομοσπονδία Στίβου για παρουσία Ρώσων αθλητών

Αντιδράσεις στην απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής να επιτρέψει σε Ρώσους αθλητές να συμμετάσχουν χωρίς σημαίες, ως ουδέτεροι, στους Ολυμπιακούς του Παρισιού

«Δεν θα υπάρχουν Ρώσοι ή Λευκορώσοι αθλητές στα αγωνίσματα του στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι», δήλωσε σήμερα, Παρασκευή (8/12), ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου Σεμπάστιαν Κόε, παρότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έδωσε το «πράσινο φως» στη συμμετοχή των αθλητών των δύο χωρών υπό ουδέτερη σημαία. Σύμφωνα με την ΔΟΕ θα μπορούν να αγωνιστούν χωρίς σημαίες και εμβλήματα.

Ο Κόε, όμως, δήλωσε ότι «μπορεί να δείτε Ρώσους ή Λευκορώσους αθλητές κάτω από μια ουδέτερη σημαία στο Παρίσι, αλλά δεν θα είναι στον στίβο». Στην σχετική τηλεδιάσκεψη, είπε ότι «η θέση μας του στίβου, παραμένει αμετάβλητη, είναι μια σταθερή θέση», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές έχουν αποκλειστεί απ’ τους αγώνες από την World Athletics απ’ τις αρχές Μαρτίου 2022 μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην απόφαση της ΔΟΕ αντέδρασε και η Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας Ντιμίτρι Κουλέμπα σχολίασε: «Είναι ντροπή να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τις ολυμπιακές αρχές κι ας εμφανίζονταν ως ουδέτεροι». Η Ουκρανία έχει δηλώσει κατά καιρούς (επειδή η συμμετοχή των Ρώσων συζητείται στην ουσία από την Άνοιξη) ότι σε αυτή την περίπτωση, θα μποϊκοτάρει τους Αγώνες και δεν θα συμμετάσχει, ενώ επ΄ αυτού έχουν δηλώσει ότι συμφωνούν και οι σκανδιναβικές χώρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι