Ολλανδία: Τα δικά μας F-16 οι Ουκρανοί μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν ρωσικό έδαφος

Ολλανδία: Τα δικά μας F-16 οι Ουκρανοί μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν ρωσικό έδαφος

Τα αμερικανικά μαχητικά F-16 τα οποία η κυβέρνηση της Ολλανδίας ετοιμάζεται να παραδώσει στην Ουκρανία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν στόχους στο έδαφος της Ρωσίας, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Κάισα Ολόνγκρεν σε σημερινή συνέντευξή της στο Politico κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στην Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με την Ολόνγκρεν, η Ολλανδία δεν θα θέσει περιορισμούς, όπως το Βέλγιο, ο πρωθυπουργός του οποίου Αλεξάντρ ντε Κρο προειδοποίησε το Κίεβο ότι δεν μπορεί να κάνει χρήση των F-16 στον ρωσικό εναέριο χώρο.

«Υιοθετούμε την ίδια ακριβώς αρχή, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη προμήθεια εξοπλισμών: μόλις τους παραδίνουμε στην Ουκρανία, εκείνοι θα αποφασίσουν πως θα τους χρησιμοποιήσουν. Το μόνο που ζητάμε είναι να τηρούν το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, όπως αναφέρεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, που σημαίνει ότι τα χρησιμοποιούν για να επιτύχουν τους στρατιωτικούς τους στόχους οι οποίοι είναι αναγκαίοι για την άμυνα τους», συμπλήρωσε η υπουργός.

Η Ολλανδία σχεδιάζει να παραδώσει στην Ουκρανία 24 μαχητικά F-16. Επίσης η Δανία, η Νορβηγία και το Βέλγιο υποσχέθηκαν να παραδώσουν δικά τους μαχητικά αεροσκάφη. Τα πρώτα μαχητικά ενδέχεται να παραδοθούν στο διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου. Συνολικά η Ουκρανία αναμένεται παραλάβει περίπου 45 μαχητικά αεροσκάφη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πληροφορίες από DW (ρωσική υπηρεσία)

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι