Ουκρανία: Ο πρώην πρέσβης της χώρας στην Τουρκία νέος υπουργός Εξωτερικών

Ουκρανία: Ο πρώην πρέσβης της χώρας στην Τουρκία νέος υπουργός Εξωτερικών

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, είναι έτοιμος να διορίσει τον Αντρίι Σίμπιχα, ανώτερο διπλωμάτη και πρώην πρέσβη στην Τουρκία ως νέο υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Ο Σίμπιχα, που θήτευσε στην προεδρία της Ουκρανίας στη διάρκεια του πολέμου, μέχρι που ανέλαβε νωρίτερα φέτος καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών θα διαδεχθεί τον παραιτηθέντα Ντμίτρο Κουλέμπα. Ο διορισμός του 49χρονου Σίμπιχα, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου ανασχηματισμού της ουκρανικής κυβέρνησης από την έναρξη της ρωσικής εισβολής προ διετίας, θα πρέπει να εγκριθεί από την Βουλή, όπου το κόμμα του Ζελένσκι έχει την πλειοψηφία.

Ο Σίμπιχα πρόκειται να ηγηθεί των διπλωματικών προσπαθειών της Ουκρανίας την ώρα που η ρωσική εισβολή πλησιάζει σε σημείο καμπής με ρωσικούς πυραύλους να καταστρέφουν τις ενεργειακές υποδομές του Κιέβου ενόψει του χειμώνα και τις ουκρανικές δυνάμεις να πασχίζουν να συγκρατήσουν τη ρωσική επέλαση στα ανατολικά καθώς η χώρα ζητά συστήματα αεράμυνας από τους συμμάχους της για να προστατέψει τους αμάχους.

Αναφερόμενος στον εκτεταμένο ανασχηματισμό ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι θέλει μια «κάπως διαφορετική έμφαση» στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική. Ο Κουλέμπα, ο οποίος πιθανότατα θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των δεσμών της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ, ήταν το δημόσιο πρόσωπο των προσπαθειών του Ζελένσκι να χαράξει μια πορεία προς τη δυτική στρατιωτική συμμαχία και να ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx