VIDEO

Πανηγυρίζει ο Ζελένσκι την πυραυλική επίθεση στην Κριμαία – Βίντεο από το πλήγμα

Ουκρανική πυραυλική επίθεση στην Κριμαία - Καταρρίφθηκαν 13 ρωσικά drones

Ακούστηκαν αλλεπάλληλες ισχυρές εκρήξεις και ξέσπασε πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο λιμάνι στην πόλη Φεοντόσια, στις ακτές της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η ρωσική πολεμική αεροπορία και ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της μέσω Telegram. Σύντομα βίντεο που μεταφορτώθηκαν στην πλατφόρμα αυτή εικονίζουν τις εκρήξεις.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπονόησε πως το πλοίο βυθίστηκε, χαιρετίζοντας με σαρκαστικό τόνο το έργο της πολεμικής αεροπορίας της χώρας του «για την εντυπωσιακή προσθήκη ενός νέου πλοίου στον ρωσικό υποβρύχιο στόλο στη Μαύρη Θάλασσα». Η Ρωσία επιβεβαίωσε σήμερα ότι ένα από τα πολεμικά πλοία της υπέστη ζημιές σε μια επίθεση του Κιέβου.

Ο ουκρανικός στρατός διαβεβαίωσε πως «κατέστρεψε» αυτό το πλοίο, το οποίο μετέφερε, σύμφωνα με τον ίδιο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed ιρανικής κατασκευής, που χρησιμοποιεί συχνά η Μόσχα στον πόλεμο.

«Στις 26 Δεκεμβρίου, γύρω στις 02:30 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν με πυραύλους κρουζ στο μεγάλο αποβατικό ‘Novocherkassk’ του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή Φεοντόσια», ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία σε ανάρτηση στην εφαρμογή Telegram.

Ο Σεργκέι Αξιόνοφ, ο εγκατεστημένος από τη Μόσχα περιφερειάρχης της Κριμαίας, ανέφερε μέσω Telegram ότι «η περιοχή του λιμανιού αποκλείστηκε», «οι εκρήξεις έχουν σταματήσει» και «η πυρκαγιά (που προκάλεσαν) οριοθετήθηκε».

«Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων βρίσκονται επιτόπου» και «κάτοικοι παρακείμενων κατοικιών θα απομακρυνθούν εσπευσμένα» από την περιοχή, πρόσθεσε ο κ. Αξιόνοφ περί τις 04:15 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 03:15 ώρα Ελλάδας), μια ώρα και πλέον μετά την επίθεση. Παράλληλα ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι δύο.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας ανέλαβε λίγο αργότερα την ευθύνη για το πλήγμα στη Φεοντόσια, πράγμα που σπανίως κάνει αμέσως το Κίεβο όταν πρόκειται για επιδρομές σε εδάφη ελεγχόμενα από τη Ρωσία.

Πληροφορίες ουκρανικών ΜΜΕ, ιδίως της ψηφιακής έκδοσης της εφημερίδας Ουκραΐνσκα Πράβντα, αναφέρουν ότι στόχος του πλήγματος ήταν πλοίο που μετέφερε «ιρανικά πυρομαχικά».

 

«Το μεγάλο αποβατικό Ναβατσερκάσκ» ήταν το πλοίο που «καταστράφηκε» από «πιλότους της πολεμικής αεροπορίας», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Μικόλα Όλεστσουκ μέσω Telegram, ευχαριστώντας τους άνδρες του για την «εξαίρετη δουλειά» τους και εκφράζοντας ικανοποίηση διότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας γίνεται «ολοένα μικρότερος».

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανέφερε εξάλλου πως «λέγεται» ότι το αποβατικό μετέφερε τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου «Shahed», που εξαπολύει μαζικά η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Ο κ. Όλεστσουκ μεταφόρτωσε βίντεο στο οποίο απαθανατίζεται η στιγμή που σημειώνεται ισχυρή έκρηξη και ξεσπά πυρκαγιά σε πλοίο στη ρωσική ναυτική βάση στη Φεοντόσια, στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Η Ουκρανία εξαπολύει συχνά πλήγματα στην Κριμαία, βάζοντας στο στόχαστρο ειδικά τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Τον Απρίλιο του 2022, το Κίεβο ανακοίνωνε πως βύθισε το καταδρομικό Μασκβά, τη ναυαρχίδα του στόλου.

Η Ουκρανία κατέρριψε 13 ρωσικά drones

Εντωμεταξύ τα συστήματα της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν κατά τη διάρκεια της νύχτας 13 από τα 19 drones που εκτόξευσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, ενώ ουκρανική αεροπορική επίθεση κατέστρεψε ρωσικό αποβατικό σκάφος, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι