Ουκρανοί βομβάρδισαν εκλογικά τμήματα στην Χερσώνα – Δύο μολότοφ και πράσινες μπογιές σε άλλα τμήματα

Ουκρανοί βομβάρδισαν εκλογικά τμήματα στην Χερσώνα – Δύο μολότοφ και πράσινες μπογιές σε άλλα τμήματα

Δύο εκλογικά τμήματα βομβαρδίστηκαν από ουκρανικές δυνάμεις στην ελεγχόμενη από την Ρωσία Χερσώνα, σύμφωνα με ανακοινώσεις της Ρωσίας. Επίσης τρία άτομα έριξαν μπογιά σε κάλπες και δύο έριξαν μολότοφ σε τμήματα στην Αζόφ, στην Αγία Πετρούπολη και στο Βορόνες.

Σήμερα είναι η πρώτη μέρα διεξαγωγής των ρωσικών προεδρικών εκλογών, που θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή. Εκλογές διεξάγονται και στην Κριμαία, αλλά και στο Ντονιέτσκ και στο Λουγκάνσκ, όπως και στην Υπερδνειστερία, μια ρωσόφωνη περιοχή της Μολδαβίας που έχει αυτονομηθεί στα σύνορα με την Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το Telegram ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν κτίρια που χρησιμοποιούνται ως εκλογικά τμήματα στους οικισμούς Κακχόβκα και Μπριλίβκα της Χερσώνας και είναι άγνωστος ο αριθμός των τραυματιών.

Παράλληλα, το TASS αναφέρει ότι σημειώθηκε κυβερνοεπίθεση στα συστήματα ασφαλείας με κάμερες σε εκλογικά τμήματα της περιφέρειας Τιουμέν στην Σιβηρία. Εν τω μεταξύ ασκήθηκε δίωξη σε μια γυναίκα, που έριξε πράσινη μπογιά σε κάλπη. Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA δείχνει μια νεαρή να ρίχνει στην κάλπη την ψήφο της και εν συνεχεία να ρίχνει μέσα ένα πράσινο υγρό. Αμέσως συλλαμβάνεται και κατηγορείται πλέον για “παρακώλυση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και του έργου των εκλογικών επιτροπών”, αδίκημα που επισύρει σημαντική ποινή -από τρία έως πέντε έτη.

Άλλα δύο παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν σε εκλογικά τμήματα στην περιφέρεια Βορόνες, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με το RIA. Στην Αγία Πετρούπολη μια νεαρή έριξε βόμβα μολότοφ σε σχολείο που λειτουργεί ως εκλογικό τμήμα -δεν τραυματίσθηκε κανείς και η νεαρή συνελήφθη. Άλλος εκλογέας φέρεται να έβαλε φωτιά στο παραβάν, σε άλλο εκλογικό τμήμα της ίδιας πόλης.

Ουκρανία, ΕΕ και ΝΑΤΟ έχουν καταγγείλει ως «παράνομη» τη διεξαγωγή αυτών των εκλογών σε εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία στην Ουκρανία και θεωρούν επίσης άκυρα τα αποτελέσματα των εκλογών στις περιοχές αυτές.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατήγγειλε ότι το Κίεβο επιχειρεί να διαταράξει τη διεξαγωγή των ρωσικών προεδρικών εκλογών με επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους στη χώρα του και ότι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να διεισδύσουν σε ρωσικό έδαφος, χωρίς επιτυχία.

«Η Ουκρανία επιχειρεί να διαπράξει εγκληματικές ενέργειες την πρώτη μέρα των προεδρικών εκλογών. Αυτά τα εγκλήματα δεν θα μείνουν ατιμώρητα και θα υπάρξουν αντίποινα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε το πρωί της Παρασκευής ότι οι δυνάμεις του απέτρεψαν, μία μέρα νωρίτερα, ουκρανική προσπάθεια διασυνοριακής επίθεσης στη ρωσική περιοχή Μπέλγκοροντ που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και όπου γίνονται εδώ και δύο μήνες τακτικά επιθέσεις με drones, ενώ η Ρωσία καταγγέλλει ότι εκεί δεν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι