Ουγγαρία: Ερευνάται αν η αντιπολίτευση “χρηματοδοτείται από το εξωτερικό”

Ουγγαρία: Ερευνάται αν η αντιπολίτευση “χρηματοδοτείται από το εξωτερικό”

Οι ουγγρικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκίνησαν έρευνα κατά του πολιτικού της αντιπολίτευσης Πέτερ Μαγκιάρ, «λόγω υποψιών για χρηματοδότηση των εκστρατειών του από το εξωτερικό».

Ο Μαγκιάρ, ένας δικηγόρος 43 ετών και πρώην οπαδός του Όρμπαν, ίδρυσε προ διμήνου ένα κίνημα και διοργανώνει διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.

Η έρευνα κατά του Μαγκιάρ ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής νέας Αρχής Προστασίας της Κυριαρχίας, ενός θεσμού που δημιούργησε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο για να παρακολουθεί «ενδείξεις ξένης επιρροής στους Ούγγρους πολιτικούς».

Όποιος υποψήφιος κριθεί ένοχος ότι χρηματοδοτείται από ξένο φορέα ή άτομο, απειλείται με φυλάκιση έως και τριών ετών. Εν προκειμένω η έρευνα σύμφωνα με την κυβέρνηση άρχισε μετά από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Magyar Nemzet. Αυτό ανέφερε ότι το κόμμα του Μαγκιάρ έχει σχέσεις με εταιρείες που έχουν επαφές με τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Γκόρντον Μπάζναϊ, ο οποίος ζει πλέον εκτός Ουγγαρίας.

Ο Μαγκιάρ διέψευσε το εν λόγω δημοσίευμα με χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook και είπε ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με τον Μπάζναϊ. Ο δικηγόρος ήταν μέλος του κόμματος του Όρμπαν, όπως και η πρώην σύζυγός του που ήταν υπουργός Δικαιοσύνης. Η πρώην σύζυγός του παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο, όταν ίδρυσε ο Μαγκιάρ το νέο κόμμα. Τώρα ο Μπαγκιάρ κατηγορεί τον Όρμπαν για διαφθορά και περιοδεύει προσπαθώντας να αποκτήσει υποστήριξη για την προεκλογική του εκστρατεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version