Παραιτήθηκε ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών – “Έκανε ταξίδια με ιδιωτικά αεροσκάφη”

Παραιτήθηκε ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών – “Έκανε ταξίδια με ιδιωτικά αεροσκάφη”

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας και πρώην πρωθυπουργός Κρισιάνις Κάρινς ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παραιτηθεί σε 10 μέρες. Αιτία η έρευνα εις βάρος του για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Στη Λετονία, που έχει περίπου τη μισή έκταση από την Ελλάδα και 1,9 εκατ. κατοίκους, δεν υπάρχει πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Ο Κάρινς έκανε όλα τα ταξίδια του ως πρωθυπουργός με ιδιωτικά σκάφη, ενώ θα μπορούσε να κάνει χρήση εμπορικών πτήσεων, σύμφωνα με την εισαγγελία της Ρίγας. Ο ίδιος, όταν τον κατηγόρησαν προ τριμήνου για τα ταξίδια που έκανε ως πρωθυπουργός με ιδιωτικά μέσα, είπε ότι έπρεπε να ταξιδεύει με ταχύτητα και οι εμπορικές πτήσεις δεν εξυπηρετούσαν στην εξοικονόμηση χρόνου. Αρνήθηκε τότε να παραιτηθεί. Ομως μεταπείσθηκε, όπως φαίνεται.

Ο 59χρονος πολιτικός, δεξιός στην πολιτική τοποθέτηση, ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας του από το 2019 έως το 2023, οπότε και παραιτήθηκε της κυβέρνησης συνασπισμού. Ανέλαβε εν συνεχεία υπουργός Εξωτερικών. Στη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του σύμφωνα με διεθνή μέσα έκανε πάνω από τριάντα ταξίδια με ιδιωτικά αεροσκάφη, τα οποία στοίχισαν 1,3 εκατ. ευρώ. Τα μισά καταβλήθηκαν από την ΕΕ και τα άλλα μισά από τα δημόσια ταμεία της Λετονίας.

Η Λετονική κυβέρνηση είναι από εκείνες που πιέζουν ΕΕ και ΝΑΤΟ για πιο επιθετική στάση έναντι της Ρωσίας παρότι έχει ρωσόφωνους. Επειδή ζουν στη χώρα και Ρώσοι αλλά και πολλοί ρωσόφωνοι που δεν είναι Ρώσοι, το 2012 είχε γίνει δημοψήφισμα για να γίνουν τα ρωσικά δεύτερη επίσημη γλώσσα. Κατά, τάχθηκε το 75% και υπέρ, το 25%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι