Το ΠΑΣΟΚ για την κίνηση της Κομισιόν κατά της Ελλάδας για τα απόβλητα
14/11/2024Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, υπεύθυνος Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ και ο Σάκης Αρναούτογλου, ευρωβουλευτής του ιδίου κόμματος σχολιάζοντας την απόφαση της Κομισιόν να ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας για μη συμμόρφωση με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Απόβλητα, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση παρατάει και αυτό τον τομέα στους ιδιώτες και «η καθυστέρηση της Ελλάδας να υποβάλει τα απαιτούμενα στοιχεία για τα έτη 2020, 2021 και 2022 δείχνει ότι δεν υπάρχει σοβαρή δέσμευση για μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, που είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον όλων μας».
«Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας για μη συμμόρφωση με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Απόβλητα αποτελεί ένδειξη μιας επίμονης αδράνειας της κυβέρνησης της ΝΔ, που βλάπτει όχι μόνο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αλλά και την οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η ανεπαρκής προσαρμογή της εθνικής μας νομοθεσίας στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, θέτει τη χώρα σε κίνδυνο σοβαρών κυρώσεων και υποβαθμίζει τη συλλογική προσπάθεια για μια βιώσιμη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη διαχείριση των αποβλήτων» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των προαναφερομένων πολιτικών.
«Οι δεσμευτικοί στόχοι για την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και τη χωριστή συλλογή αποβλήτων, που απαιτούνται από την ΕΕ, είναι απαραίτητοι για τη διαφύλαξη του περιβαλλοντικού κεκτημένου και την ορθολογική χρήση των φυσικών μας πόρων. Η τελευταία απόπειρα της κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο των αποβλήτων, με τις αναγκαστικές συνενώσεις όχι μόνο δεν ήταν αποτελεσματική, αλλά αποδεικνύει και την εμμονή της να εκτρέψει, σταδιακά, ακόμα και την προστασία του περιβάλλοντος από τον δημόσιο έλεγχο. Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι είναι πλέον ανάγκη η Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της και να υλοποιήσει άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς στόχους ανακύκλωσης, εμπνέοντας παράλληλα την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας σε αυτήν την κρίσιμη προσπάθεια. Αυτό πρέπει να γίνει όχι μόνο για να αποφύγει περαιτέρω κυρώσεις, αλλά και για να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον για τους Έλληνες πολίτες και τις επόμενες γενιές», καταλήγει η ανακοίνωση.
Σήμερα έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών στην Ελλάδα και σε ακόμη 12 κράτη-μέλη, λόγω μη υποβολής των τελικών επικαιροποιημένων εθνικών σχεδίων τους για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ), σύμφωνα με τον κανονισμό για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της Δράσης για το Κλίμα.
Τα τελικά επικαιροποιημένα ΕΣΕΚ αποτελούν καίριας σημασίας εργαλεία για να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη καθορίζουν συγκεκριμένο χάρτη πορείας για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων της ΕΕ αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, μεταξύ άλλων. «Είναι επίσης καίριας σημασίας για να μπορέσει να αξιολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη συλλογική θέση των κρατών μελών όσον αφορά τη φιλοδοξία για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια έως το 2030», αναφέρει η Κομισιόν. Όλα τα κράτη μέλη όφειλαν να έχουν υποβάλει τα τελικά επικαιροποιημένα ΕΣΕΚ τους έως τις 30 Ιουνίου 2024. Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή έχει λάβει 14 τελικά σχέδια, ενώ 13 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν τα έχουν ακόμη υποβάλει.Τα άλλα δώδεκα κράτη είναι το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Κροατία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Αυστρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Σλοβακία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ