Πέρασε από την Κομισιόν ο ελληνικός προϋπολογισμός, προβληματικός ο γαλλικός

Πέρασε από την Κομισιόν ο ελληνικός προϋπολογισμός, προβληματικός ο γαλλικός

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες από τις οποίες η Κομισιόν ζητά διευκρινίσεις σχετικά με το προσχέδια προϋπολογισμού που κατατέθηκαν στις αρχές της εβδομάδας. Αντιθέτως εκτός από την Ιταλία επιστολές για διευκρινίσεις έκαβαν η Ισπανία, η Σλοβενία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, αλλά και η Γαλλία.

Ειδικά για την Γαλλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι δεν τηρεί κατά γράμμα τους ευρωπαϊκούς κανόνες, η κατάστασή της ωστόσο είναι λιγότερο σοβαρή από εκείνη της Ιταλίας.

Στην επιστολή της προς την γαλλική κυβέρνηση η Κομισιόν εκφράζει τον φόβο ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μείωση του χρέους είναι ανεπαρκείς και ζητά περισσότερες διευκρινίσεις.

Η περίπτωση της Γαλλίας είναι ωστόσο διαφορετική από εκείνη της Ιταλίας, ο προϋπολογισμός της οποίας ενδέχεται να απορριφθεί. Η Ρώμη δεν κατηγορείται για «ανεπαρκείς» προσπάθειες, αλλά για σκόπιμη απόκλιση από τους κανόνες για τις δαπάνες και το έλλειμμα.

Σημειώνεται ότι το έλλειμμα της Γαλλίας, η οποία βγήκε πέρυσι από την «διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος» εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2019 στο 2,8% του ΑΕΠ. Θα είναι δηλαδή κάτω από το όριο του 3% που θέτει η ΕΕ, όμως το διαρθρωτικό έλλειμμα θα βρίσκεται στο 98,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Παρίσι. Αυτό ανησυχεί την Κομισιόν , η οποία ζητά από την Γαλλία να το μειώσει κατά 0,6 της μονάδας το 2019. Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε το Παρίσι όμως το μειώνει μόνο κατά 0,3%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version