Πέθανε από κορονοϊό ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας Νισάνι

Πέθανε από κορονοϊό ο πρώην Αλβανός πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι

Πέθανε σε ηλικία 56 ετών ο επί μια πενταετία (2012-2017) πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι, που έπασχε από πνευμονική ίνωση (αυτοάνοσο νόσημα) και προσεβλήθη από κορονοϊό. Έδωσε την τελευταία του μάχη σε γερμανικό νοσοκομείο, όπου διακομίσθηκε στις 22 Απριλίου, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο Νισάνι γεννήθηκε στο Δυρράχιο και ήταν μουσουλμάνος. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία των Τιράνων και έκανε μεταπτυχιακό στις ΗΠΑ. Εν συνεχεία έκανε κι άλλο μεταπτυχιακό στα Τίρανα, στη Νομική Σχολή των Τιράνων. Έγινε μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας το 1991, υπουργοποιήθηκε το 1996 στην Άμυνα. Μετά την ήττα του κόμματός του το 1997, εστιάσθηκε σε μια πρωτοβουλία για ευρωατλαντικό στρατό μέσω μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης. Εξελέγη βουλευτής το 2005. Ο Σαλί Μπερίσα τον έκανε υπουργό Εσωτερικών το 2005 και εν συνεχεία υπουργό Δικαιοσύνης.

What is happening with the health condition of Bujar Nishani? Sudden movement is

Το 2012 εξελέγη πρόεδρος της χώρας του με 73 ψήφους επί συνόλου 140. Δραστηριοποιήθηκε σε ό,τι αφορούσε την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, την αποτροπή εισόδου τζιχαντιστών στην Αλβανία και στο μεταναστευτικό ζήτημα που τότε ήταν ιδιαίτερα έντονο. Παράλληλα στήριξε το Κόσσοβο, ενώ όμνυε στον αλβανικό εθνικισμό. Έδωσε πολλές μάχες για να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος το Κοσσυφοπέδιο.

Όταν ο Έντι Ράμα σχεδίαζε να εγκαταστήσει 20.000 μουσουλμάνους μετανάστες στη Βόρειο Ήπειρο, ο Νισάνι αντέδρασε λέγοντας ότι «η κίνηση της κυβέρνησης στρέφεται κατά της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ. Η Αλβανία θα έπρεπε να είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα ώστε να είναι σαφές ότι η μάχη να συγκρατηθεί το κύμα μεταναστών και προσφύγων βρίσκεται στα σύνορα της ΕΕ, ενώ ο Έντι Ράμα ουσιαστικά μετατοπίζει αυτό το μέτωπο στα μετόπισθεν. Και ενώ η Ελλάδα απωθεί αυτά τα κύματα που έρχονται με την παρότρυνση της Τουρκίας και της κυβέρνησης Ερντογάν, ο Ράμα προφέρεται να τους φιλοξενήσει σε συγκεκριμένες περιοχές».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι