Ποια είναι η αποτελεσματικότητά του εμβολίου της Janssen

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η εταιρεία Johnson & Johnson κατέθεσε αίτηση χορήγησης άδειας κυκλοφορίας για το εμβόλιό της κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αναμένεται τον Μάρτιο.

Πρόκειται για εμβόλιο μιας δόσης που η αποτελεσματικότητά του ποικίλει. ιδιαίτερα και γι΄ αυτό η εταιρεία λέει ότι είναι «αποτελεσματικό κατά 85% στο να προλαμβάνει τη σοβαρή νόσο». Δεν αποκλείει δηλαδή τη νόσο με πλήρη ή μεγάλη ανοσία, αλλά αποκλείει τα βαριά περιστατικά σε ποσοστό 85%.  Ουσιαστικές λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε ακόμη, π.χ. αν το εναπομένον 15% των εμβολιασθέντων νόσησε τελικά βαριά ή αν σημειώθηκαν και θάνατοι, και πόσοι ήταν αυτοί μεταξύ των εμβολιασθέντων. Επίσης δεν ειναι γνωστό σε ποιες ηλικίες και ομάδες δοκιμάσθηκε, αν δηλαδή περιέλαβε ικανό αριθμό ευπαθών και ανοσοκατεσταλμένων ή όχι μεταξύ των εθελοντών.

Ο ΕΜΑ

«Ο EMA έλαβε αίτηση χορήγησης άδειας κυκλοφορίας για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξε η Janssen-Cilag International N.V.», ανακοίνωσε ο ΕΜΑ αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή (στο Βέλγιο) θυγατρική της αμερικανικής Johnson & Johnson. «Είναι πιθανόν να διατυπωθεί άποψη για το εμβόλιο στα μέσα Μαρτίου 2021, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία της εταιρείας για την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα του εμβολίου είναι πλήρη και πειστικά», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΕΜΑ.

Τα τρία εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση έως σήμερα για τη διάθεσή τους στην ευρωπαϊκή αγορά είναι αυτά της AstraZeneca, των Pfizer/BioNTech και της Moderna. Το εμβόλιο της Janseen ή της Johnson & Johnson “έδωσε” 72% αποτελεσματικότητα στις ΗΠΑ αλλά 66% στη Βραζιλία και 57% στη Νότιο Αφρική.

Η αποτελεσματικότητα

Οι δοκιμές της J&J, οι οποίες διεξήχθησαν σε οκτώ χώρες, το 44% των συμμετεχόντων ήταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 41% από την Κεντρική και Νότια Αμερική, και το 15% από τη Νότιο Αφρική. Περίπου ένα τρίτο από τους εθελοντές ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών, χωρίς να διευκρινίζεται αν ήταν υγιείς ή αν είχαν και υποκείμενα νοσήματα. Το γεγονός ότι είχε χαμηλή αποτελεσματικότητα στη Λατινική Αμερική και στη Νότιο Αφρική μπορεί να οφείλεται στο ότι στη Βραζιλία και στη Νότιο Αφρική έχουν κυριαρχήσει μεταλλάξεις που δεν τις “πιάνουν” ούτε τα άλλα εμβόλια.

Ομως αυτό δεν είναι βέβαιο –ότι η μειωμένη αποτελεσματικότητα οφείλεται στις συγκεκριμένες μεταλλάξεις– γιατί δεν δοκιμάσθηκε μόνον στη Βραζιλία. Θα μπορούσαν να εξαχθούν σαφέστερα συμπεράσματα αν γνωστοποιείτο όχι μόνον σε ποιες άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής δοκιμάσθηκε αλλά και αν στις χώρες αυτές κυριαρχεί ο ο “συνήθης” πλέον κορονοϊός ή νέες μεταλλάξεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι