Ποιοι έχουν προτεραιότητα για τα self test

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων με self test θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη, 7 Απριλίου και η κυβέρνηση προβλέπει ότι έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου, 16 ως 18 ετών και στους εκπαιδευτικούς.Δεν είναι ακόμη σαφές αν τα τεστ θα είναι δωρεάν για δύο μήνες ατομικά ή οριζόντια, με την έννοια ότι αν αρχικά πάρουν μαθητές και εκπαιδευτικοί και τα τεστ εξαντληθούν, τότε κάποιοι θα πάρουν ίσως το πρώτο δωρεάν τεστ τους πολύ αργότερα. Πιθανόν να χάνουν κάποια από τα οκτώ τεστ που δικαιούνται ή να έχει προβλεφθεί να τα πάρουν αργότερα.

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης στις ανακοινώσεις που γίνονται από τηλεοράσεως για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας. Το σκεφτικό ως προς την προτεραιότητα είναι το εξής: ετοιμάζονται να ανοίξουν τα λύκεια, οπότε πρέπει να υπάρχουν επαρκή τεστ για τους περίπου 300.000 μαθητές των τριών τάξεων αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Είναι άγνωστο πώς θα διανεμηθούν τα τεστ αν ανοίξουν και άλλες τάξεις αυτό το μήνα.

Πάντως προς το παρόν η προτεραιότητα είναι οι μαθητές/εκπαιδευτικοί και οι “έχοντες μάχιμη ηλικία”, δηλαδή οι πολίτες 18-67 ετών. Αυτή η ηλικιακή “ομάδα” όμως είναι τεράστια παρότι εξαιρούνται προς το παρόν οι μη εργαζόμενοι άνω των 67 ετών, επειδή δεν εκτίθενται σε εργασιακούς χώρους αλλά και είναι «επαρκώς καλυμμένοι από τον εμβολιασμό». Εντούτοις και πάλι τα 10 εκατ. τεστ δε επαρκούν για να διατίθεται ένα την εβδομάδα επί δύο μήνες σε όλους τους ενηλίκους και για τα παιδιά.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει ακόμη ένα όπλο στην μάχη της πανδημίας», είπε αρχικά και συνέχισε: «Η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self tests ολοκληρώνεται σήμερα με την παράδοσή τους σε εμάς. Η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης», είπε ο κ.Κοντοζαμάνης.

Τα τεστ για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς είναι υποχρεωτικά. Πρέπει να γίνονται 24-48 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων.Τα αρνητικά τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην ειδική πλατφόρμα και να τυπώνεται βεβαίωση που θα πρέπει οι μαθητές να φέρουν διαρκώς μαζί τους. Δεν θα τους επιτρέπεται να παρακολουθούν μαθήματα ή να κάνουν τηλεκπαίδευση αν δεν έχουν την βεβαίωση. Αν είναι θετικό το τεστ και πάλι θα πρέπει να δηλώνεται για να επαναληφθεί το τεστ, αλλά και για λόγους υγείας του ίδιου του φορέα.  Παράλληλα πάντως σύμφωνα μα πληροφορίες θα αρχίσει και η πώληση τεστ με τιμή από 5,5 έως 7,5 ευρώ, ώστε να έχουν τεστ και όσοι δεν βρίσκονται σε προτεραιότητα. Θεωρητικά κάθε φαρμακείο θα έχει 75 τεστ και θα ανεφοδιάζεται όταν τελειώνουν, κάτι που μπορεί να σημαίνει και σχηματισμό ουράς όταν ανοίξουν τα λύκεια, καθώς σε κάθε γειτονιά υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός φαρμακείων για όλο τον πληθυσμό.

οδηγίες για self test

Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τα self test

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι