Ποιοι παίρνουν τελικά επιδότηση στο λογαριασμό ρεύματος

Ποιοι παίρνουν τελικά επιδότηση στο λογαριασμό ρεύματος

Οι συναρμόδιοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Σκρέκας και Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσαν χθες το νέο πακέτο μέτρων προστασίας των νοικοκυριών, παραδεχόμενοι ότι «οι ανατιμήσεις συνιστούν απειλή για την ανάπτυξη», σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση δεν θέλει να αφήσει κανένα νοικοκυριό και κανένα Έλληνα απροστάτευτο». Όμως δόθηκαν κάποιες διευκρινήσεις για τους δικαιούχους των εκπτώσεων ή επιδοτήσεων καθώς υπήρχε ασάφεια.

«Όλοι οι καταναλωτές χαμηλής τάσης, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων, θα λάβουν το ποσοστό επιδότησης που τους αναλογεί, όσον αφορά στα βελτιωμένα μέτρα ενεργειακής στήριξης που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση», είπε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σήμερα το πρωί σε συνέντευξή τους προς την ΕΡΤ. «Όσοι δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο θα έχουν πάντως μεγαλύτερη επιδότηση», συμπλήρωσε.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν χθες τον διπλασιασμό της επιδότησης του λογαριασμού ρεύματος από τον Οκτώβριο για το σύνολο των νοικοκυριών και μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες τον μήνα. Αυτή η επιδότηση από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα ορίσθηκε στα 60 ευρώ και έτσι διπλασιάζεται η ελάφρυνση του μηνιαίου λογαριασμού στα 18 ευρώ από εννέα ευρώ τον μήνα που ήταν με την αρχική τιμή επιδότησης των 30 ευρώ.

Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση ανεβαίνει στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αντίστοιχα η ελάφρυνση του μηνιαίου λογαριασμού θα είναι 24 ευρώ. Όμως η πλειοψηφία δεν έχει κοινωνικό τιμολόγιο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι για τις καταναλώσεις πάνω από 300 και μέχρι τις 600 κιλοβατώρες τον μήνα, η ΔΕΗ θα αυξήσει την έκπτωση του 30% που παρέχει σήμερα σε όλους τους πελάτες της.

Πηγές της ΔΕΗ προσδιορίζουν την αναπροσαρμογή της έκπτωσης για αυτή την κατηγορία καταναλώσεων στο 42%. Με τον διπλασιασμό της επιδότησης, η επιβάρυνση των καταναλωτών θα περιοριστεί, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, στα δύο με τρία ευρώ τον μήνα, ενώ για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου η επιβάρυνση θα είναι μηδενική. Και η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα παρέχει έκπτωση τουλάχιστον 15% στους πελάτες της.

Η οριστικοποίηση των όρων, της διαδικασίας αλλά και του μηχανισμού πιστοποίησης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η έκπτωση θα φτάσει στους τελικούς οικιακούς καταναλωτές, θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, με τους ιδιώτες παρόχους. Η τελική ελάφρυνση στους καταναλωτές φυσικού αερίου θα κριθεί και από τη στάση που θα κρατήσουν οι άλλοι χονδρέμποροι της αγοράς, τους οποίους ο αρμόδιους υπουργός κάλεσε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΔΕΠΑ.

Επίδομα θέρμανσης

Πέραν αυτής της επιδότησης, οι καταναλωτές φυσικού αερίου θα επιδοτηθούν και με το επίδομα θέρμανσης, το συνολικό κονδύλι του οποίου αυξάνεται από τα 84 εκατομμύρια ευρώ στα 168 εκατ. και καλύπτει όλο το φάσμα των καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, πέλετ κ.λπ) και παράλληλα διευρύνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την κάλυψη μεγαλύτερου αριθμού καταναλωτών. Το ελάχιστο ύψος της επιδότησης αυξάνεται από τα 80 στα 100 ευρώ και το μέγιστο από τα 650 στα 750 ευρώ.

Επίσης, διευρύνονται τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος προκειμένου να είναι επιλέξιμα 1,45 εκατ. νοικοκυριά ή το 80% όσων καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ). Για να το πάρουν οι άγαμοι το εισοδηματικό κριτήριο ανεβαίνει από τα 12.000 ευρώ στα 14.000 και στην περίπτωση οικογένειας, το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.

Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στις 26.000 ευρώ και με τρία παιδιά από 26.000 πάει στις 29.000 ευρώ. Αλλάζουν και και τα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και από το όριο της αξίας ακίνητης περιουσίας 130.000 ευρώ, το όριο πλέον ανέρχεται στα 180.000 ευρώ, ενώ για τους έγγαμους πάει στις 300.000.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι