Πολιτεία Ουάσιγκτον: Εν μέσω πανδημίας χτυπούν και οι “Σφήκες Δολοφόνοι”

Πολιτεία Ουάσιγκτον: Εν μέσω πανδημίας χτυπούν και οι “Σφήκες Δολοφόνοι”

Οι αποκαλούμενες «σφήκες δολοφόνοι», που έχουν τσίμπημα που μπορεί να είναι θανατηφόρο για ορισμένους ανθρώπους, αναδύονται από την χειμερία νάρκη.

Η μεγαλύτερη σφήκα στον κόσμο, ένας δολοφόνος 2 ιντσών που ονομάστηκε “Σφήκα Δολοφόνοςπου τρέφεται με μέλισσες, βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου οι εντομολόγοι σχεδίαζαν να το εξαλείψουν.

“Είναι σαν κάτι από κάποιο κόμικ με τέρατα με αυτό το τεράστιο κίτρινο-πορτοκαλί πρόσωπο”, δήλωσε η Susan Cobey, μια μελισσοκόμος στο Washington State University.

“Είναι μια εκπληκτικά μεγάλο σφήκα“, δήλωσε ο Todd Murray, εντομολόγος και ειδικός για τα χωροκατακτητικά είδη. «Είναι ένας κίνδυνος για την υγεία, και το πιο σημαντικό, είναι ένας σημαντικός θηρευτής των μελισσών».

Η σφήκα παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν το υπουργείο Γεωργίας της πολιτείας επαλήθευσε δύο αναφορές κοντά στο Blaine της Ουάσινγκτον, κοντά στα σύνορα του Καναδά. Έλαβε επίσης δύο πιθανές, αλλά μη επιβεβαιωμένες αναφορές από ιστότοπους στο Custer της Ουάσιγκτον, νότια του Blaine.

Η σφήκα μπορεί να περάσει από τα περισσότερα κοστούμια μελισσοκόμων, να παραδώσει σχεδόν επτά φορές την ποσότητα του δηλητηρίου απ’ ότι μια μέλισσα, και να τσιμπήσει πολλές φορές, είπε το τμήμα, προσθέτοντας ότι διέταξε ειδικά ενισχυμένα κοστούμια από την Κίνα.

Το πανεπιστήμιο είπε ότι δεν είναι γνωστό πώς ή πού έφτασαν οι σφήνες στη Βόρεια Αμερική.

Ζει συνήθως στα δάση και τα χαμηλά βουνά της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας και τρέφεται με μεγάλα έντομα, συμπεριλαμβανομένων σφηκών και μελισσών. Ονομάστηκε «Σφήκα Δολοφόνος» στην Ιαπωνία, όπου είναι γνωστό ότι σκοτώνει ανθρώπους.

Ο κύκλος ζωής της σφήκας ξεκινά τον Απρίλιο, όταν οι βασίλισσες βγαίνουν από την αδρανοποίηση, τρέφονται με χυμό φυτών και φρούτα και αναζητούν υπόγεια μέρη για να χτίσουν τις φωλιές τους. Οι σφήκες είναι πιο καταστροφικές στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Σαν κανονικός στρατός, επιτίθενται σε κυψέλες μελισσών, σκοτώνοντας ενήλικες μέλισσες και καταβροχθίζοντας προνύμφες και αυγά, δήλωσε το πανεπιστήμιο WSU.

Τα τσιμπήματα είναι μεγάλα και επώδυνα, με ισχυρή νευροτοξίνη. Τα πολλαπλά τσιμπήματα μπορούν να σκοτώσουν ανθρώπους, ακόμη και αν δεν είναι αλλεργικοί, είπε το πανεπιστήμιο.

Οι αγρότες εξαρτώνται από τις μέλισσες για να επικονιάσουν πολλές σημαντικές βορειοδυτικές καλλιέργειες όπως τα μήλα, τα βύσινα και τα κεράσια. Με την απειλή από γιγαντιαίες σφήκες, “οι μελισσοκόμοι μπορεί να είναι απρόθυμοι να φέρουν τις κυψέλες τους εδώ”, δήλωσε ο επιστήμονας του πανεπιστημίου, Tim Lawrence.

Ένα επεμβατικό είδος μπορεί να αλλάξει δραματικά τις συνθήκες ανάπτυξης, είπε ο Murray, προσθέτοντας ότι τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπίστούν οι θηρευτές αυτοί.

“Πρέπει να διδάξουμε στους ανθρώπους πώς να αναγνωρίζουν και να ταυτοποιούν αυτή τη σφήκα ενώ οι πληθυσμοί είναι ακόμη μικροί, έτσι ώστε να μπορούμε να το εξαλείψουμε ενώ έχουμε ακόμα μια ευκαιρία”, δήλωσε ο Murray.

Το πολιτειακό υπουργείο Γεωργίας θα αρχίσει να παγιδεύει βασίλισσες αυτήν την άνοιξη, με έμφαση στις κομητείες Whatcom, Skagit, San Juan και Island.

Το κυνήγι των σφήκας δεν είναι δουλειά για τους απλούς ανθρώπους.

«Μην προσπαθήσεις να τα βγάλεις πέρα μόνος σου αν τις δεις», είπε ο Looney. “Αν εμπλακείτε με αυτές, φύγετε, και μετά καλέστε μας!”

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι