Πολλά ζητάει το Λαϊκό Κόμμα στα παζάρια για τα πόστα στην ΕΕ

Κοινοτικό χρήμα έναντι δημοσιονομικής κυριαρχίας – Τροχονόμος η Κομισιόν, Γεράσιμος Ποταμιάνος

Έντονο είναι το παρασκήνιο στις Βρυξέλλες πριν το δείπνο των 27 ηγετών της ΕΕ καθώς παζαρεύουν οι πολιτικοί διαπραγματευτές των δύο κύριων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – του  Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών- πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται δύο διπλωμάτες της ΕΕ, οι συζητήσεις καθυστερούν καθώς ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι δύο διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,  ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ διαπραγματεύονται για λογαριασμό της σοσιαλδημοκρατικής και σοσιαλιστικής ομάδας.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προτείνει στους σοσιαλιστές να χωριστεί η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο περιόδους διάρκειας 2,5 ετών — και να πάρει ο καθένας μία από αυτές. Ομως στο “τραπέζι” υπάρχουν τέσσερις κορυφαίες θέσεις και το Λαϊκό Κόμμα θέλει τους  δικούς του στις τρεις απ΄΄ο αυτές για κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας Οι σοσιαλιστές όμως θεωρούν αυτή τη μοιρασιά πολύ άδικη και ασύμφορη.

Το Λαϊκό Κόμμα απαιτεί όχι μόνον να εξασφαλιστεί δεύτερη θητεία για την Γερμανίδα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλα 2,5 χρόνια για την Μαλτέζα Ρομπέρτα  ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και μέρος της προεδρίας του Συμβουλίου, την οποία ασκεί επί του παρόντος ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ.

Η θητεία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαρκεί 2,5 χρόνια και στη συνέχεια πρέπει να ανανεώνεται από τους ηγέτες της ΕΕ, αλλά συνήθως η θητεία ανανεώνεται και ο ίδιος μένει στο πόστο πέντε χρόνια.

Η ιδέα της διάσπασης της θέσης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διατυπώθηκε από τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς σε εσωτερική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σύμφωνα με πληροφορίες του Politico.

Φήμες ήθελαν τον Πλένκοβιτς υποψήφιο για τη θέση της Λάιεν δεδομένου ότι προέρχεται επίσης από το ΕΛΚ και εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων για την Ανατολική Ευρώπη να αποκτήσει επιτέλους και αυτή μια κορυφαία θέση.

Ομως το ΕΛΚ επειδή τα πήγε καλά στις ευρωεκλογές απαιτεί να πάρει περισσότερες θέσεις-κλειδιά. Ωστόσο, είναι απίθανο το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στις εκλογές, και που πρότεινε τον πρώην σοσιαλιστή Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, να συμφωνήσει. Οι έδρες του ΕΛΚ στο Κοινοβούλιο αυξήθηκαν από 176 σε 190 μετά τις εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει συνολικά 720 έδρες τώρα (από 705 έδρες που είχε το 2019).

Πηγή: Politico

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι