Πολλές διασωληνώσεις για COVID – Αυξάνονται οι εμβολιασμοί

Στο 85 - 90% η αύξηση των αναπνευστικών ιών στα λύματα της Αττικής - Μεγαλύτερη αύξηση τις επόμενες μέρες

Οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι ασθενών με covid-19 στρέφουν τον κόσμο στον εμβολιασμό

Οι 13-20 διασωληνώσεις ασθενών με covid-19 που καταγράφονται εβδομαδιαίως αλλά και οι θάνατοι που σημειώνονται, οδηγούν τον κόσμο σε εμβολιασμό. Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, που εξετάζει το επταήμερο από την 23η Οκτωβρίου μέχρι την 29η, οι θάνατοι παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα –63 την προτελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και 57 την τελευταία.

Οι εμβολιασμοί αυξήθηκαν κατά τι. Στην Αττική συγκεκριμένα μέχρι την περασμένη εβδομάδα εμβολιάζονταν περίπου 5.000 άτομα εβδομαδιαίως και τώρα αυξήθηκαν στα 6.100, ενώ πανελλαδικά από 12.000, την τελευταία εβδομάδα εμβολιάσθηκαν 14.800. Οι περισσότεροι εμβολιασμοί πάντως αφορούν σε αναμνηστικές δόσεις ηλικιωμένων ή εν γένει ατόμων με ευπαθή υγεία, και όχι στο γενικό πληθυσμό. Η αύξηση πάντως είναι σημαντική σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρχαν νομοί της Ελλάδας όπου δεν γινόταν ούτε ένας εμβολιασμός.

Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 που καταγράφηκε ήταν η XBB.1.5 (49%), ακολουθούμενη από την EG.5 (23%) και την ΧΒΒ.1.16 (16%). Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 116 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86. Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 1 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Όσον αφορά στον ιό της γρίπης, η θετικότητα παραμένει κάτω του 10% και στην υπό εξέταση εβδομάδα δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά, όμως, από τις αρχές Οκτωβρίου νοσηλεύτηκαν τρία άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν δύο θάνατοι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι