Πονοκέφαλος για τον Τραμπ η συνταξιοδότηση Ρεπουμπλικάνων βουλευτών

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η συνταξιοδότηση του Ρεπουμπλικάνου Τζιμ Σένσεμπρενερ από την Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από 21 κοινοβουλευτικές θητείες, είναι σίγουρα μία ενδιαφέρουσα ιστορία.

Ωστόσο, ούτε η έδρα του Σένσεμπρενερ, αλλά ούτε κι αυτή του Μπιλ Φλόρες που επίσης, συνταξιοδοτείται υπάρχει κάποιος κίνδυνος για να πέσουν στα χέρια των Δημοκρατικών, με δεδομένη την θετική πολιτική δυναμική των Ρεπουμπλικάνων στις δύο εκλογικές περιφέρειες, σχολιάζει το CNN.

Από την άλλη μεριά, αν κάποιος κοιτάξει την μεγαλύτερη εικόνα θα διαπιστώσει πως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν σήμερα 14 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που οδεύουν προς συνταξιοδότηση τον επόμενο Νοέμβριο (2020), σε σύγκριση με τέσσερα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς που συνταξιοδοτούνται. Η Δημοκρατική Σούζαν Ντέιβις που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε χθες, πως δεν θα είναι ξανά υποψηφία για την επανεκλογή της.

Από το σύνολο των 14 Ρεπουμπλικάνων που θα αποχωρήσουν την επόμενη χρονιά, μόνο δύο θα εγκαταλείψουν την Βουλή των Αντιπροσώπων για την διεκδίκηση μιας άλλης εκλόγιμης θέσης σε πολιτειακό επίπεδο είτε κυβερνήτη, είτε γερουσιαστή. Οι υπόλοιποι, απλά αποχωρούν.

Κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2016, είχαν πάλι ανακοινώσει την αποχώρησή τους 14 Ρεπουμπλικάνοι από την Βουλή των Αντιπροσώπων, με την διαφορά ότι εννέα από αυτούς επιδίωκαν την εκλογή τους σε άλλες θέσεις μεγαλύτερης πολιτικής επιρροής.

Οι πολιτικοί σχολιαστές παρατηρούν ότι δεν χρειάζεται να είναι κάποιος πολιτικός επιστήμονας για να καταλάβει ότι μία θητεία εντός της μειοψηφικής κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, είναι ένα δύσκολο πολιτικό εγχείρημα με πολλές απογοητεύσεις, καθώς η μειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα δεν μπορεί να κάνει κάτι ουσιαστικό, ώστε να προωθήσει την πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης Τραμπ.

Έτσι, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων περιορίζονται στο να κερδίζουν διαδικαστικές μάχες, οι οποίες είναι άγνωστες ακόμη και για τους πιο στενούς παρατηρητές των εξελίξεων στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Υπάρχει επίσης και η πολιτική αβεβαιότητα για τις εξελίξεις, όταν κάποιος είναι μέλος στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για έναν πρόεδρο που υπερηφανεύεται για τον ανορθόδοξο τρόπο της δράσης του, αλλά και για την θέλησή του να λέει και να κάνει πράγματα, τα οποία, θεωρούνται παράδοξα στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής παράδοσης των ΗΠΑ.

  Κλεμμένο αυτοκίνητο με καλάσνικοφ και πιστόλια στο Νέο Κόσμο

Παρά το γεγονός ότι το προσωπικό στυλ προσέγγισης των εξελίξεων από τον πρόεδρο Τραμπ, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για το ίδιο, γίνεται ξεκάθαρο ότι ο τρόπος δράσης του, έχει πλήξει το πολιτικό προφίλ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος απέναντι σε μία σειρά σημαντικών ομάδων ψηφοφόρων όπως, οι γυναίκες που ζουν στις ημίαστικές περιοχές των ΗΠΑ, αλλά και οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι.

Υπό το φόβο μιας πολιτικής ήττας στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020 στην πολιτεία του Τέξας, πέντε Ρεπουμπλικάνοι που είναι σήμερα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων από την ίδια πολιτεία, έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους.

Σε εσωκομματικό επίπεδο, οι αποφάσεις αυτές για την αποχώρηση των στελεχών από την Βουλή των Αντιπροσώπων διαχέουν μία διάσταση αρνητικού πολιτικού κλίματος και σε άλλα στελέχη που αρχίζουν να έχουν δεύτερες σκέψεις για το πολιτικό τους μέλλον. Έτσι, επιβαρύνεται για τους Ρεπουμπλικάνους το πολιτικό κλίμα στο Κογκρέσο, όπως συμβαίνει κι όταν κάποιος χάνει έναν προκριματικό κύκλο ή την έδρα του. Σχεδόν όλοι αισθάνονται ότι χάνουν ένα μέλος της οικογένειας τους.

Στο κλίμα αυτό της πολιτικής αβεβαιότητας, έχει κεντρικό ρόλο ο λόγος της συνταξιοδότησης των βουλευτών. Όταν πίσω από τις συνταξιοδοτήσεις δεν κρύβονται πολιτικές φιλοδοξίες για μία άλλη εκλογική μάχη, τότε, προκαλούνται σε όλους δεύτερες σκέψεις.

Η πιο επικίνδυνη εξέλιξη για τους ρεπουμπλικάνους θα είναι το ενδεχόμενο οι συνταξιοδοτήσεις να αποκτήσουν έναν μαζικότερο χαρακτήρα, στην λογική ότι αφού το έκαναν όσοι το έχουν δηλώσει θα το κάνουν κι ακόμη περισσότερα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων.

Μία τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με πολιτική χιονοστιβάδα πλήττοντας μία κεντρική προεκλογική φιλοδοξία των Ρεπουμπλικάνων για την ανάκτηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου στην Βουλή των Αντιπροσώπων από τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Στο αρχικό στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν φιλοδοξίες για την ανάκτηση 18 εδρών στην Βουλή των Αντιπροσώπων (ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε 19 αν οι Ρεπουμπλικάνοι χάσουν μία ειδική εκλογή που γίνεται στην Βόρεια Καρολίνα την Τρίτη), ώστε να κερδίσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον οποίο κι έχασαν τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς οι Δημοκρατικοί νίκησαν σε 31 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες είχε κερδίσει ο Τραμπ το 2016.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι