Πως θα λειτουργήσουν Γυμνάσια και Λύκεια από Δευτέρα – Τι ισχύει για ταξί και κυνήγι

Ζάκυνθος

Ανοίγουν τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως ανακοινώθηκε χθες Παρασκευή και την προσεχή Δευτέρα οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία τους σε Γυμνάσια και Λύκεια. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα λύκεια στις αποκαλούμενες “κόκκινες” περιοχές, τις περιοχές δηλαδή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπου θα ανοίξουν μόνο τα δημοτικά, ενώ τα λύκεια θα συνεχίσουν με τηλε-εκπαίδευση.

Όπως ανακοινώθηκε, τα πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα κέντρα ξένων γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα παραμένουν σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Έτσι, μετατίθεται σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων το τι μέλει γενέσθαι για τις συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δομές. Το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων θα «φέρει» μαζί του και μέτρα πρόληψης, όπως είναι αναμενόμενο. Αυτά θα είναι τα εξής:

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

– Διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών

– Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες

– Χρήση αντισηπτικών

– Σχολαστικοί καθαρισμοί

– Τακτικοί αερισμοί των χώρων

– Ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

– Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα

– Επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα. Επιπλέον των παραπάνω, θα συνεχιστούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία.

Τεστ για μαθητές 

Η ειδική πλατφόρμα που λειτουργεί ήδη για το κλείσιμο ραντεβού των εκπαιδευτικών προκειμένου να εξεταστούν δωρεάν για τον κορονοϊό, πλέον θα είναι διαθέσιμη και για τους μαθητές και τις μαθήτριες άνω των 16 ετών. Έτσι, στο edu.testing.gov.gr οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό.

Στη συνέχεια, θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, στο οποίο θα πρέπει να μεταβούν για την πραγματοποίηση του τεστ. Πρόκειται για ένα μέτρο «καθαρά προληπτικής φύσης» που σχετίζεται με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας.

Όσον αφορά στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν δια ζώσης, ενώ τα λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Όσον αφορά στα λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αυτά θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

«Η πανδημία δεν σταματά την Παιδεία»

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, προβλέπεται η μεταφορά των διαγωνισμάτων του Α’ τετραμήνου στο Β’ τετράμηνο, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η γραπτή δοκιμασία δια ζώσης εγκαίρως.

Όπως αναφέρεται σχετικά στην εγκύκλιο, που υπογράφει η αρμόδια υφυπουργός, Ζέτα Μακρή, «εάν για λόγους αντικειμενικούς, δεν καταστεί εφικτό να πραγματοποιηθεί στο πρώτο τετράμηνο η ωριαία γραπτή δοκιμασία, αυτή μεταφέρεται στο δεύτερο τετράμηνο».

Έτσι, οι βαθμολογίες του Α΄τετραμήνου μπορεί να διαμορφωθούν και χωρίς την ύπαρξη διαγωνίσματος, αλλά με βάση την απόδοσή τους στην τάξη (φυσική και ηλεκτρονική) και από τα τεστ που έδωσαν στις τάξεις δια ζώσης.

«Γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς», ήταν το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, κατά την ανακοίνωση του ανοίγματος γυμνασίων και λυκείων.

«Η πανδημία δεν σταματά την Παιδεία», ανέφερε και τόνισε ότι το άνοιγμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί «το επόμενο βήμα», που αναμένουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης. «Όλοι ανυπομονούν να επανέλθουν στην σχολική καθημερινότητα και υπογραμμίζουν τη σημασία της επιστροφής στις τάξεις. Και για την Κυβέρνηση η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα», επεσήμανε η κ. Κεραμέως.

Μετακίνηση εκτός νομού και κυνήγι

Δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους, να μετακινηθούν εντός 72 ωρών προκειμένου να αδειάσουν και ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες, εφόσον το επιθυμούν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν μαζί τους ως αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το Taxisnet, για να μην τους επιβληθεί πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων στο lockdown.

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής έγινε εκτεταμένη συζήτηση για το κυνήγι και το ψάρεμα και τελικώς αποφασίστηκε η παράταση της απαγόρευσής τους. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες: Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης, στο πλαίσιο της πρόληψης μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην χώρα μας.

Δηλαδή, επιτρέπεται το κυνήγι αγριόχοιρου, μόνο εντός της Περιφερειακής Ενότητας και όσον αφορά τη μετακίνηση των κυνηγών, επιτρέπεται έως τέσσερα άτομα, δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων, θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για 3 χρόνια.

Tο ζήτημα άρσης απαγορεύσεων για το κυνήγι και το ψάρεμα, θα τεθεί εκ νέου στην Επιτροπή την Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου, οπότε και θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων για τον κορονοϊό.

Κατά τη μεταφορά με ταξί, επιτρέπονται πλέον 2 επιβαίνοντες, πλην του οδηγού. Επιτρέπεται, επίσης, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία, αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας, για εργασίες επισκευών και συντήρησης.

Που παρατείνεται το lockdown

Όσον αφορά στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες έχουν ληφθεί πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, διαπιστώθηκε ότι το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί σημαντικά στις τοπικές κοινότητες Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας Λασιθίου, στη Νήσο Κάλυμνο και στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας. Έτσι, αποφασίστηκε να μη δοθεί παράταση στα επιπλέον περιοριστικά μέτρα στις παραπάνω περιοχές. Η άρση του αυστηρού lockdown τίθεται σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 25 Ιανουαρίου.

Tα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται για μία εβδομάδα ακόμη και ως την 1 Φεβρουαρίου, καθώς το ιικό φορτίο δεν έχει υποχωρήσει στον επιθυμητό βαθμό στις ακόλουθες περιοχές:

  • στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (καταγράφονται 114 ενεργά κρούσματα και από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 182 στενές επαφές που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό)
  • στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου (εντοπίζονται 59 ενεργά κρούσματα και 123 στενές επαφές)
  • στο Δήμο Σπάρτης (49 ενεργά κρούσματα)
  • στο Δήμο Εορδαίας
  • στη Δημοτική Κοινότητα Κρόκου του Δήμου Κοζάνης
  • στη Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (έχουν 66, 33 και 13 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα)
  • στο Δήμο Ασπροπύργου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής (78 ενεργά κρούσματα)
  • στον Δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής

Λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και μετά από εισήγηση των τοπικών αρχών, από το Σάββατο 23 Ιανουαρίου το πρωί στις 6 και ως την 1 Φεβρουαρίου, ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τον οικισμό Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx