Πόση είναι η επιδότηση ρεύματος για το Νοέμβρη

Ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία – Περισσότερα τεστ

Σε ανακοινώσεις για την αύξηση του κονδυλίου για την επιδότηση των καταναλωτών ρεύματος προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Συγκεκριμένα, από 9 ευρώ επιδότηση για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, αυξήθηκε στα 18 και τώρα στα 39 ευρώ για το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Η επιδότηση για το κοινωνικό τιμολόγιο αυξάνεται στα 45 ευρώ για Νοέμβριο και Δεκέμβριο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες. Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου καταργούνται για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο τα τέλη χρήσης δικτύου.

Όπως είπε, το συνολικό κονδύλι των ενισχύσεων προς τους καταναλωτές από 500 εκατ. θα φτάσει τα 650 εκατ. ευρώ. Ήδη πάντως όσοι έλαβαν μηνιαίους λογαριασμούς, παρά τα 18 ευρώ της επιδότησης, διαπίστωσαν για τον Οκτώβρη αύξηση της τάξης του 40% καθώς από π.χ. 100 ευρώ που πλήρωναν κάθε μήνα, κλήθηκαν να πληρώσουν 139!

Αυτό αναγόμενο στο τετράμηνο για μια μικρή οικογένεια, σημαινει 160 ευρώ επιπλέον στην τετραμηνία! Η ΔΕΗ διασαφηνίζει ότι η έκπτωση θα φανεί στο τετράμηνο, με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, όταν αφαιρεθούν τα ποσά αυτά, που φαίνονται στην κατηγορία “αναπροσαρμογή”.

Η αύξηση της επιδότησης έρχεται ενόψει του δεύτερου μεγάλου κύματος ανατιμήσεων που θα χτυπήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα αφορά τις καταναλώσεις του Νοεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο, έκλεισε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα 198,32 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Είναι υψηλότερη σχεδόν κατά 50%, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό Οκτώβριο η ανατίμηση φθάνει το 320% (47,22 ευρώ ανά Μεγαβατώρα)!

Για το φυσικό αέριο, εκτός από τα 80 έως 170 εκατ. ευρώ που δόθηκε έκπτωση, μαζί με το 15% της οριζόντιας έκπτωσης για όλους, αναστέλλεται η χρέωση των τελών δικτύου για κάθε νοικοκυριό, που σημαίνει μείωση στους λογαριασμούς από 20 έως 40 ευρώ, είπε ο κ. Σκρέκας. Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευτεί στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Οκτώβριο και τώρα βρίσκεται στα 209 ευρώ, παραδέχτηκε ο Κώστας Σκρέκας ανακοινώνοντας το πακέτο στήριξης, θέλοντας να δείξει πόσο ραγδαία αυξάνουν οι τιμές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι