Πού καταργείται η μάσκα από 1ης Ιουνίου

Πού καταργείται η μάσκα από 1ης Ιουνίου

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε σήμερα ότι από την 1η Ιουνίου μέχρι και την 15η Σεπτεμβρίου καταργείται σχεδόν σε όλους τους εσωτερικούς χώρους η μάσκα, ενώ παραμένει σε λίγους. Όπως είπε θα ακολουθήσουν  διευκρινίσεις για τα σχολεία (πανελλαδικές εξετάσεις) και για την ακτοπλοΐα.

Όπως είπε η υποχρεωτικότητα της μάσκας καταργείται σε όλους τους εξωτερικούς χώρους αλλά και στους εσωτερικούς, στους οποίους όπως είπε περιλαμβάνονται τα υπεραστικά μέσα μεταφοράς που έχουν αριθμημένες θέσεις. Ως τέτοια ανάφερε τα τρένα και τα ΚΤΕΛ, αλλά και τα αεροπλάνα.  Όπως είπε η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε αυτούς τους χώρους. Δεν αναφέρθηκε ούτε στα ταξί ούτε στα σούπερ μάρκετ, αλλά τεκμαίρεται ότι αίρεται και εκεί η υποχρεωτικότητα, αφού ο υπουργός είπε ότι η μάσκα καταργείται σε όλους τους χώρους αναφέροντας μόνον τους παρακάτω ως εξαιρέσεις.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε παρόμοιες δομές, καθώς και στα αστικά μέσα συγκοινωνίας όπως τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό και το τραμ. Όσον αφορά στις εκπαιδευτικές δομές και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αναμένεται νεότερη εισήγηση της Επιτροπής την επόμενη εβδομάδα», διευκρίνισε ο Θάνος Πλεύρης κατά τις σημερινές ανακοινώσεις του.

Κλείνοντας τόνισε ότι η άρση σημαίνει πως δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα, ωστόσο, παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους «και ιδίως από τον πληθυσμό που ανήκει σε ευάλωτες ομάδες». Το SLpress υπενθυμίζει ότι ακόμα και η μάσκα υψηλής προστασίας είναι διαπερατή από τους ιούς. Αυτές οι μάσκες προσφέρουν σημαντική προστασία μόνον όταν φοριούνται από όλους. Η προστασία μειώνεται κάθετα σχεδόν κατά 50% αν την φοράει μόνον ο ευάλωτος και όχι οι άλλοι, καθώς συνεχίζεται η διασπορά του ιού στο περιβάλλον.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι