Προεδρικές εκλογές στο Μεξικό με δύο γυναίκες φαβορί

Χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας, αλλά με ποιόν;, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Σχεδόν εκατό εκατομμύρια ψηφοφόροι ετοιμάζονται να εκλέξουν σήμερα την πρώτη πρόεδρο στην ιστορία του Μεξικού.

Αναλυτικότερα, φαβορί των προεδρικών εκλογών είναι η υποψήφια της κεντροαριστερής συμπολίτευσης, η Κλαούδια Σέινμπαουμ του κόμματος Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA). Τους τρεις μήνες της εκστρατείας, η πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας της χώρας (2018-2023) διατήρησε προβάδισμα 17 μονάδων κατά μέσο όρο στις δημοσκοπήσεις έναντι της κυριότερης αντιπάλου της, της κεντροδεξιάς υποψήφιας Σότσιλ Γκάλβες, που υποστηρίζεται από ετερόκλιτη συμμαχία τριών αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Τα πρώτα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 08:00 (16:00 ώρα Ελλάδας), στη χερσόνησο Γιουκατάν (νοτιοανατολικά), κατόπιν, μια ώρα αργότερα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, άρα και στην πρωτεύουσα Μεξικό, όπου το MORENA θα χρειαστεί να δώσει μάχη για να κρατήσει στα χέρια του τη δημαρχία της πρωτεύουσας.

Εγγεγραμμένοι είναι περίπου 99 εκατομμύρια ψηφοφόροι σε αυτές τις εκλογές, οι οποίοι/οποίες, πέρα από πρόεδρο, καλούνται επίσης να ανανεώσουν τη σύνθεση της Βουλής και της Γερουσίας, να διαλέξουν τους κυβερνήτες των 9 από τις 32 πολιτείες και να αναδείξουν τοπικούς αιρετούς και δημάρχους. Συνολικά, διακυβεύονται κάπου 20.000 θέσεις.

Οι πρώτες ενδείξεις για το αποτέλεσμα, όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές τουλάχιστον, θα είναι γνωστές λίγες ώρες αφού κλείσουν τα εκλογικά τμήματα στις 18:00 (στις 03:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας).

Η βία σημάδεψε την προεκλογική εκστρατεία: τουλάχιστον 25 υποψήφιοι -κατά τους επίσημους αριθμούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης- δολοφονήθηκαν στη χώρα που μαστίζεται από τη βία των καρτέλ των ναρκωτικών και είναι επίσης ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι