Κλείνει ο τουρκικός εναέριος χώρος στα ρωσικά αεροσκάφη που πετούν στην Συρία

Προσβλητική χειρονομία Τσαβούσογλου σε Αρμένιους διαδηλωτές (video)

Tουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφεραν πως η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη που μεταφέρουν στρατεύματα προς τη Συρία, έπειτα από διαβουλεύσεις με τη Μόσχα. Η συγκεκριμένη απόφαση θα διαρκέσει τρεις μήνες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως ενημέρωσε για την απόφαση αυτή τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα ενημερώσει με τη σειρά τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. «Έχουμε κλείσει τον εναέριο χώρο για ρωσικά στρατιωτικά, ακόμη και πολιτικά αεροσκάφη που πετούν στη Συρία. Εκδώσαμε μια άδεια για τρεις μήνες, η οποία έληξε τον Απρίλιο» δήλωσε ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Λατινική Αμερική.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η Τουρκία δεν εμπλέκεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Είμαστε μια χώρα που δεν συμμετέχει σε κυρώσεις. Εάν μια εταιρεία από τη Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να δραστηριοποιηθεί, πρέπει να συμμορφωθεί με τους νόμους μας και το διεθνές δίκαιο» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία απαγόρευση την διέλευση ρωσικών πλοίων από τα Στενά πέντε μέρες από την έναρξη της εισβολής.

Ρωσία και Τουρκία έχουν υποστηρίξει αντιτιθέμενα στρατόπεδα στον συριακό εμφύλιο, η Μόσχα τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ και η Άγκυρα τους ισλαμιστές αντικαθεστωτικούς αντάρτες, προπύργιο των οποίων είναι η επαρχία Ιντλίμπ. Οι ισλαμιστές αντάρτες και ο τουρκικός στρατός κατέχουν τον κουρδικό θύλακα Αφρίν και ορισμένες περιοχές των Κούρδων στην Βόρεια Συρία, μετά την τουρκική εισβολή του 2019. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από την Μόσχα.

Επεισόδιο με Αρμένιους

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβη στον χαιρετισμό της εθνικιστής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων ενώπιον διαδηλωτών από την αρμενική κοινότητα της Ουρουγουάης που διαμαρτυρόντουσαν για την επίσκεψη του στην χώρα, μία μέρα πριν την τραγική επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε στην Ουρουγουάη στα πλαίσια περιοδείας που πραγματοποιεί στην Λατινική Αμερική (θα επισκεφτεί, επιπλέον την Βενεζουέλα, την Βραζιλία και τον Παναμά).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι