Πρόταση Άγκυρας για μεταφορά τραυματιών από Azovstal

Πρόταση Άγκυρας για μεταφορά τραυματιών από το Azovstal,

Η Άγκυρα προτίθεται να αναλάβει την μεταφορά των τραυματιών που βρίσκονται στο βιομηχανικό συγκρότημα Azovstal στην Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος και σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Καλίν δήλωσε στο Reuters ότι συζήτησε προσωπικά την πρόταση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο πριν από δύο εβδομάδες και ότι παραμένει στο τραπέζι, αν και η Μόσχα δεν το έχει ακόμη εγκρίνει. Το τουρκικό σχέδιο προβλέπει ότι οι άνθρωποι που θα απομακρυνθούν από το Azovstal θα μεταφερθούν οδικώς στο λιμάνι του Μπερνιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, και από εκεί τουρκικό πλοίο θα τους πάει για νοσηλεία στην Κωνσταντινούπολη.

«Αν μπορεί να γίνει με αυτόν τον τρόπο, θα είμαστε ευτυχείς να το κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι. Στην πραγματικότητα το πλοίο μας είναι έτοιμο να πάει και να φέρει τους τραυματισμένους στρατιώτες και άλλους πολίτες στην Τουρκία», είπε ο Καλίν. Ο αριθμός των τραυματιών δεν είναι απολύτως ξεκάθαρος, καθώς οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για 38 άτομα ενώ από τις τοπικές αρχές αναφέρονται μεγαλύτεροι αριθμοί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι πολύπλοκες συζητήσεις για την απομάκρυνση τραυματισμένων στρατιωτών από το Azovstal συνεχίζονται, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Ρώσων αιχμαλώτων. Η Μόσχα, που επιμένει ότι οι μαχητές του Azovstal πρέπει να παραδοθούν, δεν έχει κάνει δημόσια λόγο για συνομιλίες. Μεταξύ αυτών που παραμένουν στο Azovstal έχει αναφερθεί από ρωσικές πηγές ότι είναι και ξένοι στρατιωτικοί και μισθοφόροι. Από την πλευρά τους οι μαχητές του τάγματος Αζόφ και της 36ης ουκρανικής ταξιαρχίας πεζοναυτών που βρίσκονται ακόμα στο βιομηχανικό συγκρότημα, έχουν ζητήσει εκκένωση με εγγυήσεις από διεθνείς οργανώσεις. Η Μόσχα δεν έχει ανακοινώσει υπό ποιες προϋποθέσεις θα δεχόταν μία τέτοια επιχείρηση. Ο Καλίν δήλωσε ότι η ρωσική θέση αλλάζει «ημέρα με την ημέρα».

Ο αντιδήμαρχος Μαριούπολης Petro Andryushchenko ανέφερε σήμερα σε δήλωσή του ότι οι ρωσικές δυνάμεις επέτρεψαν σε μια μεγάλη φάλαγγα από οχήματα κατοίκων της πόλης να φύγουν με κατεύθυνση προς τη Ζαπορίζια που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις. Στο κονβόι ήταν περισσότερα από 500 οχήματα και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχ η εκκένωση αυτή που ολοκληρώθηκε σήμερα, είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην πόλη από την έναρξη του πολέμου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι