Πρωταθλητές στο εμβόλιο οι Ισραηλινοί – Προς τους τελευταίους Ελλάδα και Γαλλία

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Άλλες χώρες προηγούνται στην κούρσα του εμβολιασμού και άλλες είναι πιο αργές.  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ισραήλ, στο οποίο το εμβόλιο κατά του Covid-19 ήδη έχουν κάνει 1 εκατομμύριο πολίτες, δηλαδή πάνω από το 10% του συνολικού πληθυσμού.

Η λίστα που παραθέτουμε έχει ενδιαφέρον, αλλά χωλαίνει σε ένα σημαντικό σημείο. Παρότι έχει στοιχεία αξιόπιστα από ανακοινώσεις των υπουργείων Υγείας των χωρών που αναφέρει,  εντούτοις δεν συγκρίνει όλες τις χώρες κατά την 1η Ιανουαρίου ώστε να ειναι και δικαιότερη η σύγκριση καθώς κάθε μέρα εμβολιάζονται χιλιάδες άνθρωποι σε όλα τα κράτη: π.χ. της Ρωσίας τα δεδομένα (για το Sputnik V) είναι από τις 22 Δεκεμβρίου και της Ελλάδας από τις 30 Δεκεμβρίου. Της Γερμανίας είναι από την 31 Δεκεμβρίου, της Αγγλίας από τις 27 Δεκεμβρίου.

Παρά την σχετικά ανόμοια σύγκριση όμως, κάποιες διαφορές είναι ολοφάνερες. Για παράδειγμα με την Γερμανία μας χωρίζει μόνο μια ημέρα στα δεδομένα των υπουργείων υγείας και όμως έχει εμβολιάσει δεκαπλάσιο ποσοστό του πληθυσμού της.

Η λίστα του ποσοστού εμβολιασθέντων που δημοσιεύει το «Our World in Data» (συνεργασία μεταξύ ερευνητών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της ΜΚΟ Global Change Data Lab), το Ισραήλ πρωταγωνιστεί στην κατάταξη αναμφισβήτητα πάντως, γιατί έχει πατήσει… γκάζι εξαρχής και ήταν η πρώτη χώρα που έβγαζε έξι αντί για πέντε δόσεις από κάθε φιαλίδιο.

Ακολουθεί το Μπαχρέιν, στο οποίο έχει εμβολιαστεί το 3,37% του συνολικού πληθυσμού. Ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία, όπου έχει εμβολιασθεί το 1,47% του πληθυσμού. Στις ΗΠΑ έχει εμβολιασθεί το 0,84%, ενώ η Ελλάδα είναι μαζί με το Μεξικό στο 0,02% του πληθυσμού. Ρωσία και Φινλανδία είναι περίπου στα ίδια επίπεδα (έχει εμβολιασθεί το 0,04% και 0,03% του πληθυσμού). Πιο χαμηλά είναι για πρακτικούς λόγους η Γαλλία, που αποφάσισε να εμβολιάσει πρώτα τους ηλικιωμένους  εντός και εκτός γηροκομείων, με αποτέλεσμα να προχωρεί πιο αργά.

Πάντως η ταχύτητα δεν είναι απαραιτήτως ό,τι καλύτερο, με την έννοια ότι καθώς δεν επαρκούν τα εμβόλια κάποιες χώρες έχουν φτάσει στο σημείο να αναρωτιόνται μήπως πρέπει να δώσουν σε όλους από μια δόση και να μην κάνουν το “αναμνηστικό” ή την δεύτερη δόση προκειμένου να δώσουν τη δόση αυτή σε άλλους.

εμβόλιο

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx