“Ιδιαίτερα αποτελεσματική η τρίτη δόση” λένε στο Ισραήλ

Ευρωπαϊκό ρεκόρ θανάτων στην Ελλάδα από κορονοϊό

Η ΕΕ και η Ελλάδα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα σκοπεύει προς το παρόν να χορηγήσει το Σεπτέμβρη τρίτη δόση μόνο σε ειδικές ομάδες όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι, αλλά οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να την χορηγούν –σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times– στο γενικό πληθυσμό, ενώ στο Ισραήλ που ήδη χορηγήθηκε τρίτη δόση σε 1.100.000 άτομα διαπιστώθηκαν εντυπωσιακά αποτελεσματικότητα.

Συγκεκριμένα, έρευνα στο Ισραήλ έδειξε αποτελεσματικότητα 86%, συγκρίνοντας 149.144 άτομα άνω των 60 ετών που έλαβαν τρίτη δόση, με 675.630 άτομα ίδιας ηλικιακής ομάδας που είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις τον περασμένο Φεβρουάριο. Στην ομάδα της τρίτης δόσης καταγράφηκαν 37 κρούσματα, ενώ σε όσους είχαν κάνει μόνο τις δύο δόσεις, καταγράφηκαν  1.064.

Οι ενστάσεις των Ευρωπαίων ειδικών, αλλά μέχρι πρότινος και των Αμερικανών, είναι ότι εκείνοι που προστατεύονται με τις δύο δόσεις από σοβαρή νόσο, δεν έχουν λόγο να λάβουν και τρίτη. Οι Ισραηλινοί από πλευράς τους κρίνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα, αλλά τυχόν και νέες μεταλλάξεις που είναι υπό εκκόλαψη, απαιτούν μεγαλύτερο τείχος ανοσίας από εκείνο που προσφέρουν οι δύο δόσεις, ειδικά όταν έχουν παρέλθει οκτώ μήνες από αυτές.

Ο δρ Άνατ Έκα Ζοχάρ, επικεφαλής της έρευνας που έγινε για λογαριασμό της Maccabi Health Services, ασφαλιστικού φορέα που καλύπτει περίπου το 1/4 του πληθυσμού της χώρας, δήλωσε προς την Jerusalem Post ότι «η τριπλή δόση είναι η λύση για την αντιμετώπιση της παρούσας αναζωπύρωσης». Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 1,1 εκατ. Ισραηλινοί άνω των 50 έχουν λάβει αναμνηστική δόση, και η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κατεβάσει το όριο στα 40 έτη, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx