Όπλα στην Τουρκία και “γρήγορα” ζητά ο Μπλίνκεν!

"Να στείλουμε γρήγορα" όπλα στην Τουρκία ζητά ο Μπλίνκεν!

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ζητά την επιτάχυνση των πωλήσεων όπλων και οπλικών συστημάτων στην Τουρκία προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να μην στραφεί περαιτέρω στην Μόσχα.

Ερωτηθείς για το τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν «για να μειώσει τη γραφειοκρατία για να βοηθήσει τη δουλειά μας με τους συμμάχους μας όπως η Τουρκία και η Ινδία», ο Μπλίνκεν αναγνώρισε ότι οι διαδικασίες πρέπει να επισπευσθούν τόσο σε εκτελεστικό όσο και σε επίπεδο Κογκρέσου, όπως μετέδωσε με το τουρκικό Anadolu και ο αντικαθεστωτικός τουρκικός ιστότοπος Ahval.

«Για μένα, οι ξένες στρατιωτικές μας πωλήσεις παρεμποδίζονται από περιττή γραφειοκρατία. Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη γραφειοκρατία για να βοηθήσουμε και να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας όπως η Τουρκία και η Ινδία, για παράδειγμα»;

«Ένας αριθμός κρατών, όπως είπα και νωρίτερα, επανεξετάζουν τις σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και χώρες που είχαν μακροχρόνιες αμυντικές σχέσεις με τη Ρωσία. Εάν βρισκόμαστε στη θέση να είμαστε εταίροι τους, με τρόπους που ίσως δεν θα μπορούσαμε πριν μερικές δεκαετίες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε δράση», είπε. «Φυσικά, αν δεν το κάνουμε εμείς, ξέρουμε ποιος είναι πιθανόν να το κάνει στη θέση μας», τόνισε ακόμη ο Άντονι Μπλίνκεν, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Anadolu, τα σχόλια γίνονται εν μέσω διμερών συνομιλιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας σχετικά με την πώληση περίπου 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και 80 κιτ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της. Η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε το αίτημα τον Οκτώβριο και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στις 8 Απριλίου ότι οι συνομιλίες «προχωρούν θετικά».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι